Hlavní navigace

Celníci budou moci při kontrolách #EET používat krycí doklady

8. 1. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Celníkům se rozšíří možnosti využití krycích dokladů. Nově je budou moct využít i při kontrolách EET či hazardu.

Novinku přináší daňový balíček, který krátce před Vánoci schválila Poslanecká sněmovna. Podle ministerstva financí se tím zefektivní kontroly a celníci získají ochranu před případnými útoky podnikatelů.

Krycí doklady mají celníky mj. ochránit

Daňový balíček přinesl kromě jiného širší využití krycích dokladů celníků. Nově budou moct používat krycí doklady nejen při předcházení a šetření trestných činů a při výkonu působnosti orgánů Celní správy ČR vyplývající z mezinárodních smluv, ale také při kontrolách hazardu a EET, pokud by bez jejich použití došlo ke zmaření tohoto výkonu anebo k ohrožení života, zdraví nebo majetku celníka nebo jiné osoby.

Podle ministerstva financí pomůže změna hlavně v případech, kdy zjevná příslušnost celníka k tomuto orgánu znamená z povahy dané kontroly její zmaření. Dále je sledována ochrana celníka a dalších osob zejména tam, kde v rámci specifických případů výkonu (opět především kontrolní) působnosti podle zákona upravujícího hazardní hry a zákona upravujícího evidenci tržeb dochází ke sdělení osobních údajů celníka kontrolované osobě, která je následně může různým způsobem zneužít, doplňuje se v důvodové zprávě k zákonu.

Typickým příkladem je podle ministerstva financí výkon působnosti v rámci dozoru nad provozováním hazardních her, kdy se návštěvník musí při vstupu do herny legitimovat a zapsat. Jako další příklad ministerstvo uvedlo provádění kontrolního nákupu v rámci kontrol EET u ubytovacích služeb, kde je rovněž prokázání totožnosti ubytované osoby součástí kontrolované transakce. V takových případech, má-li být dosaženo účelu kontroly, podstupují celníci určité riziko ohrožující jejich soukromí, když dochází k předávání jejich osobních údajů. Následně může hrozit poškozování ze strany kontrolovaných subjektů (útok na osoby celníků, jejich rodiny a majetek). Kdyby celník doklad nepředložil, byla by kontrola zmařena, neboť by odmítavý postoj celníka k poskytnutí osobních údajů, např. za účelem ubytování, mohl být ze strany kontrolovaného subjektu považován za nestandardní a podezřelý, píše se v důvodové zprávě.

Proti rozšíření využití krycích dokladů vystupovali během projednávání ve Sněmovně především Piráti. Zatímco v oblasti kontroly heren mi to přijde ještě skousnutelné, tak v oblasti kontroly EET mi to přijde skutečně nepřiměřená pravomoc Celní správy ČR. Z toho důvodu jsem navrhl používání krycích dokladů pro kontrolu EET škrtnout. Ještě jednou to řeknu: pokud skutečně dochází k ohrožení zdraví a života celníků, když kontrolují EET, problém je někde úplně jinde než v tom, že nemají pravomoc používat krycí doklady, komentoval během třetího čtení poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Jeho pozměňovací návrh však nebyl přijat.

Zákon nyní projedná Senát. Nabýt účinnosti by měl již během první poloviny roku 2019.

Content First

Skrytou identitu používají i kontroloři ČOI

Celníci nejsou jediní, u kterých se rozšíření využití krycích dokladů v posledních letech řešilo. Už od listopadu 2017 mohou při kontrolách používat krycí prostředky, např. změněnou identitu, i inspektoři České obchodní inspekce.

Čtěte více: Kontroloři ČOI budou moct od listopadu používat skrytou identitu

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).