Hlavní navigace

Celníci zabavili na tržnici SAPA tisíce padělaných hraček. Musí je zlikvidovat

4. 10. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pražská tržnice SAPA byla opět v hledáčku pražských celníků. Ti se zaměřili na padělané zboží, ale také na kontrolu elektronické evidence tržeb.

Na kontrolu tržnice SAPA se celní správa zaměřuje pravidelně a pokaždé najde pochybení. 

V posledním případě šlo především o padělané zboží. Během kontroly zajistili celkem necelých 4000 kusů padělaného zboží, jednalo se o plastové a plyšové hračky a stavebnice pro děti.

Padělané hračky skončí ve spalovně

Plagiáty napodobovaly značky Frozen, Disney, Spiderman, Lego a další. Hodnota zboží vyjádřená v ceně originálních výrobků by byla téměř dva miliony korun. Všechny hračky tak skončí ve spalovně nebo drtiči odpadů. Aby se hračky mohly darovat například na charitu, musel by vlastník značky souhlasit s jejím odstraněním a použitím právě pro charitativní účely. 

Při kontrole neutekla pozornosti celníků ani povinnost evidovat tržby elektronicky. Při akci zjistili celkem dvě pochybení: Majitelé stánků neodesílali zprávu o uskutečněné tržbě na finanční správu a na účtence bylo uvedeno chybné datum, upřesnila Ivana Kurková, mluvčí pražského celního úřadu. 

Padělky jsou nápadně podobné originálu

SAPA je pod kontrolním drobnohledem pravidelně

SAPA má problémy dlouhodobě. Poslední kontrolní akce trvala dokonce dva týdny. Nasazeno při ní bylo více než 40 celníků, zhruba 20 policistů a kontrole byl přítomen i psovod se speciálně vycvičeným psem na obranu.

Kromě EET celníci kontrolovali i zboží a zaměřili se na pátrání po osobách nebo zda některý z trhovců nedluží na daních. Během akce bylo zkontrolováno bezmála 200 provozoven a ve 30 případech bylo zjištěno porušení v oblasti EET.

skoleni_15_4

V provozovnách není výjimkou špína a plíseň 

V květnu letošního roku pak na kontrolu dorazili i veterináři. V provozovnách našli špínu. Zakázali zároveň používat i jednu z přepravních dodávek na potraviny. Ve vestavěných chladicích zařízeních našli jen samou plíseň. Obě situace představovaly riziko ohrožující zdraví spotřebitelů a inspektoři zakázali uvádět do oběhu i veškeré potraviny nacházející se v těchto zařízeních, komentoval výsledky kontroly mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Tržnici pak pravidelně navštěvují i pracovníci finanční správy. Kontrolují řádné dodržování elektronické evidence tržeb a kontrolují i případné daňové nedoplatky, které pak na místě vymáhají. 

Tržnice má časté problémy s hygienou 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).