Hlavní navigace

Centrální registr dlužníků ČR opět v kurzu, podvodný web zaměstnává ČOIku

9. 8. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tváří se jako oficiální rejstřík dlužníků, přitom jen podvodným způsobem loudí poplatky a vydává bezcenné potvrzení o bezdlužnosti.

O Centrálním registru dlužníků ČR se mluví už několik let, dodnes podvodnou činnost provozovatele nedokázal zastavit žádný zákon ani úřad.

A po delší době se opět objevují nové stížnosti podvedených spotřebitelů. Nově na nekalé praktiky upozorňuje Česká obchodní inspekce (ČOI). 

Pokuty se míjí účinkem, provozovatel sídlí v USA

Inspekce přitom již v loňském roce provozovateli uložila pokutu 60 tisíc korun, protože klamavě vytvářel dojem, že se jedná o oficiální registr dlužníků v České republice, přestože žádný takový oficiální, státem provozovaný registr neexistuje.

Služba je provozována společností CERD SYSTEM LLC sídlící v USA a údajně umožňuje zobrazení údajů vedených v jednotlivých členských registrech státní správy, bankovních registrů, databází soukromých subjektů a nabízí mj. vydání potvrzení o bezdlužnosti.

Tzv. „potvrzení o bezdlužnosti“, které vydává CERD zájemcům za úplatu, ale neobsahuje informace poskytnuté členy Bankovního a Nebankovního registru klientských informací. Z toho důvodu takové potvrzení nemá vypovídací hodnotu o skutečných závazcích dotyčné osoby, pro finanční instituce není relevantní a při posuzování žádosti klienta k němu nepřihlížejí, varovali již dříve členové Bankovního a Nebankovního registru.

Na nekalé praktiky české úřady upozorňují, proti provozovateli ale nedokážou zakročit

Praktikami CERDU se zabývá také Úřad pro ochranu osobních údajů. Ten zároveň rovnou přiznal, že je vůči provozovateli bezmocný: ÚOOÚ sděluje, že s ohledem na to, že provozovatel registru je sídlem mimo území EU, je možnost účinné kontroly a vymáhání opatření prostřednictvím zákona o ochraně osobních údajů v podstatě nemožná, varoval vloni ještě před účinností GDPR ÚOOÚ.

skoleni_15_4

Pokud spotřebitel CERDU zaplatí poplatek, zpět ho zřejmě již nezíská. Z informací od spotřebitelů, kteří si na CERD stěžují, vyplývá, že je po registraci problematické provozovatele kontaktovat a ukončit předplatné.

CERD poškozuje podnikatele i zobrazováním jejich údajů z veřejných rejstříků. Ve vyhledávačích totiž zobrazuje jejich jména a vytváří tak klamný dojem, že zobrazené subjekty jsou dlužníky. Ani této nekalé praktice nedokážou české úřady zabránit. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).