Hlavní navigace

Češi jsou chytré hlavičky. Pro cestování si letos půjčují karavany

11. 8. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Letos lidé přistupují k cestování trochu jinak. Zatímco někteří své plány příliš nemění, ostatní volí jiné metody. Mezi ty patří například dovolená v karavanu.

Takzvaný karavaning je nyní jak oblíbenou, tak i bezpečnou volbou cestování. Například, pokud vyrazíte s rodinou karavanem do Chorvatska, zarezervujete si kemp s místem kupříkladu 80 metrů čtverečních, tak pokud nebudete chtít, tak do kontaktu bližším než 2 metry s jinými lidmi mimo recepci a nákupy nepřijdete a máte vlastní toaletu i kuchyň. Tedy karavaning při výběru dovolené je i volbou bezpečí, menšího rizika a finanční jistoty v poměru k vynaloženým prostředkům, popisuje Jiří ČapekKaravanTravel.cz

Například v Autocampu Sedmihorky jsou rozestupy karavanů předem dány velikostí karavanového stání a co se týče stanů, rozestupy tam neregulují. Hosty však nabádáme k dodržení rozestupů dva metry, pokud se nejedná o členy jedné rodiny či domácnosti, doplňuje Josef Bém, prokurista tohoto kempu. Ve Family Kempu u Máchova jezera rozestupy souvisí s nižší obsazeností kempu. A navíc mají jasně určená místa pro stany či karavany. Nicméně to, jak se nakonec postaví především skupiny známých, je na nich a určitě to finálně ohlídat nejde, dodává Hanka Kaštilová

O kempech najdete více v článku Provozovatelé kempů: Hlídat lidi nelze, na to ani nemáme právo, nejsme policajti 

Sezóna vypadá dobře

Podle Hany Lexové provozující půjčovnu karavanů ve Velkém Týnci je letošní sezona oproti předchozím slabší, protože hodně klientů odřeklo kvůli koronaviru cestu do zahraničí a pro rekreaci v ČR volí levnější varianty ubytování. Situace spojená s koronavirem je tak hodně ovlivnila a mnohokrát museli měnit kalendář s rezervacemi. Konkrétně u jednoho klienta asi 3×. V lednu objednal termín, v dubnu zrušil, v květnu si to znovu rozmyslel, že pojednou, ale už byl termín obsazen, uvádí na příkladu. 

Poptávky na letošní sezónu začaly o dva měsíce později také pro pet-friendly půjčovnu obytných aut nazvanou Psí karavan. Tam museli také rušit loňské objednávky. Aktuálně ale musíme zákazníky odmítat, protože nemáme kapacitu, doplňuje Tomáš KráčmarJiří Čapek naopak vidí sezónu velmi dobře. Podle něj je momentálně v plném proudu – zákazníci se k nim vrací a přichází i noví. To může být částečně i tím, že jejich půjčovna má k dispozici zcela nové obytné vozy, které nabízí za výhodných podmínek.

Inspirujte se místy u nás, kde můžete načerpat síly: 

Lidé jezdí jinam

Klienti KaravanTravel.cz namísto dlouhých cest například do zemí Skandinávie tento rok vyjeli od Chorvatska, Rakouska, Slovenska, Polska nebo jen po tuzemsku. V České republice tráví dovolenou také většina zákazníků Psího karavanu i půjčovny karavanů Lexová. Hodně zákazníků se bojí vycestovat za hranice, podotýká Hana Lexová. Co se týče zahraničních zákazníků, na ty se půjčovny karavanů naštěstí nemusí spoléhat. KaravanTravel jezdí podle Jiřího Čapka letos na výbornou a ostatní půjčovny zahraniční klienty neměly a vlastně na ně ani necílí. 

Velmi podobně jsou na tom půjčovny kol, pro které turisté ze zahraničí také nejsou důležití a neočekávají tak zásadní ztráty, pokud do České republiky nepřijedou zahraniční turisté. Chybí například půjčovně kol ve Valticích, která je na jižní Moravě blízko hranic. Zahraniční klientela nám chybí, ale myslím, že čeští zákazníci to nahradí, doufá Vendula RežňákováO půjčovnách si můžete přečíst článek Půjčovny kol: Věříme, že Češi letos skutečně projedou Česko na kole.

skoleni_15_4

Kdo může řídit karavan? 

  • Obytný vůz o celkové hmotnosti do 3500 kg držitel řidičského oprávnění skupiny B. 
  • Obytný vůz o hmotnosti do 7,5 tuny držitel řidičského oprávnění skupiny C1. 
  • Obytné vozy o větší váze držitel řidičského oprávnění skupiny C (takové vozidlo nesmí být určeno k přepravě více než 8 osob kromě řidiče)
  • Obytné vozy o větší váze s větším počtem cestujících (8–16) držitel oprávnění skupiny D1 nebo D (pro vozy se 17 a více místy k sezení kromě řidiče).

Vyžadovala situace nějaké změny?

Ani byznysu s karavany se nevyhnulo používání dezinfekce. Tu přidali k běžnému úklidu mezi zápůjčkami v Psím karavanu a zvýšený důraz na ochranu zdraví související právě s dezinfekci kladli také v KaravanTravel. Jak jsme psali v článku Minigolf Čechy příliš netáhne. Některá hřiště se neubránila zdražování, i na minigolfových hřištích, jako je například miniGOLF TONDR v Harrachově, přibyly lahvičky s dezinfekcí. Navíc se hřiště snažila omezit větší počet osob na jednom místě, a to hlavně při obsluze klientů. Tím chráníme především obsluhu minigolfu, aby případně nebyla potencionálním přenašečem. Z tohoto důvodu byla instalována plexi přepážka mezi obsluhu a klienty a častější dezinfekce holí a míčků, popisuje Václav Tondr

Jak to vypadá v pražském kempu Džbán?

Z hlediska cen půjčovny karavanů nemusely na rozdíl od minigolfů provádět žádné změny. Například KaravanTravel je mají proklientsky nastavené už několik let a podle Jiřího Čapka to tak zůstane i v budoucnu. Vzhledem k tomu, že výhodné podmínky zapůjčení obytných vozů máme celoročně, další akce neplánujeme. Vozy výhodně nakupujeme, a proto je výhodně prodáváme a půjčujeme, vysvětluje dále. Žádné speciální akce nebyly potřeba ani v Půjčovně karavanů Lexová, protože se jim nakonec podařilo pokrýt data pronájmů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).