Hlavní navigace

Češi jsou v prodeji firem nejaktivnější, ukázal průzkum

7. 11. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Češi hráli v regionu ve fúzích a akvizicích firem v letošním prvním pololetí hlavní roli. Počet transakcí rostl, zatímco u sousedů kromě Polska klesá.

V Česku roste zájem o prodej a nákup firem. V prvním pololetí letošního roku vzrostl meziročně prodej firem o 28 procent. Celkem tu za toto období proběhlo 68 ohlášených transakcí. Vyplývá to z výsledků žebříčku fúzí a akvizic M&A barometr v České republice a v regionu střední a jihovýchodní Evropy, který zpracovala společnost Ernst & Young.

Nejaktivnější jsou Češi

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Češi jsou ve firemních fúzích a akvizicích nejaktivnější ve střední a jihovýchodní Evropě..

Česko bylo jednou z mála zemí ve střední a jihovýchodní Evropě, kde počet transakcí vzrostl, protože jinak měl naopak klesající tendenci. Růstový trend byl kromě České republiky zaznamenán už jen v Polsku a Turecku. Většinu transakcí přitom mezi sebou uskutečnily české subjekty, zájem o domácí firmy však měli také američtí či němečtí investoři. Češi byli ve fúzích a akvizicích v celém regionu celkově nejkativnější. Hnacím motorem byli téměř výhradně čeští strategičtí investoři, kteří jsou stále relativně nezasaženi probíhající hospodářskou krizí a navíc mají dostatečné množství volných finančních prostředků, které jim dovolují průběžně posilovat jejich tržní pozici, komentoval výsledky žebříčku Petr Kříž, výkonný ředitel oddělení transakčního poradenství Ernst & Young v České republice.

Podle Ernst & Young dosáhla v Česku celková hodnota zveřejněných transakcí v prvním letošním pololetí částky 1515 milionu amerických dolarů, což je o 43 procent více než ve stejném období loňského roku. Nejvíce se přitom investovalo do služeb a zpracovatelského průmyslu. Nejmenší zájem byl naopak o společnosti v potravinářském průmyslu, energetice, realitách, velkoobchodu a maloobchodu. Největší propad zaznamenaly informační technologie (pokles z loňských 10 na letošní pouhou jednu transakci) a to především z důvodu utlumení transakcí uzavíraných ze strany rizikového kapitálu a silného českého IT hráče, společnosti KIT digital, uvádí Petra Wendelová, partnerka společnosti Ernst & Young pro fúze a akvizice.

skoleni_15_4

Vliv mají hlavně kupující

Na trhu dle analytiků platí trend, že trh ovlivňují hlavně kupující a management firem by se měl na prodej dostatečně dopředu připravit. Poptávka po firmách je poměrně velká, potvrdil serveru Podnikatel.cz také Michal Šilhák ze společnosti ATERRA GROUP. Pro současný trh je specifické, že je každý kupující oproti minulosti při akvizicích podniků opatrnější, doplnil obrázek aktvizičního prostředí v Česku Jakub Zeman, ředitel společnosti Campa Capital Management.

Čtěte také: Chcete střelit firmu? Vyplatí se dobře stanovit cenu a mít vlastní náhradní plán

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).