Hlavní navigace

Češi loni prostonali přes 77 milionů dní a počet neschopenek stále stoupá

10. 6. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V roce 2018 bylo nahlášeno téměř 2 tisíce případů pracovní neschopnosti, což je nejvíce za posledních deset let.

V důsledku pracovní neschopnosti na pracovištích chybělo v loňském roce v průměru 211 tisíc pojištěnců. To je o 12 tisíc osob více než v roce 2017.  

Na neschopence strávili Češi celkem 77,2 milionů dní, což je o 6 % více než v předchozím roce. Průměrná doba na neschopence trvala 41,7 dnů, meziročně poklesla o necelý den. Neschopenka z důvodu nemoci trvala v průměru 40,1 dne a pro pracovní úraz téměř 56 dnů, popisuje Tomáš Chrámecký z odboru vnější komunikace Českého statistického úřadu.  

Většina hlášení se týkala neschopnosti pro nemoc a jen 10 % neschopenek bylo vydáno kvůli pracovnímu úrazu. V pracovní neschopnosti pro nemoc jsou častěji ženy a naopak muži hlásí více pracovních úrazů. To je dáno mimo jiné tím, že muži pracují v odvětvích, kde je vyšší riziko úrazu. 

Od příštího roku by měla platit eNeschopenka. Přečtěte si o ní více v článku Jak bude v praxi vypadat plně funkční eNeschopenka? 

Nejvíce případů pracovní neschopnosti v přepočtu na 100 pojištěnců se objevilo v Libereckém a Plzeňském kraji a nejméně neschopenek vystavili lékaři pracujícím v Praze, Olomouckém a Jihomoravském kraji.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).