Hlavní navigace

Češi pohrdají prací, cizinci je nahradí

17. 10. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Klesající nezaměstnanost asi vytváří úsměv na tváři ministra práce Petra Nečase, ale dělá vrásky firmám. Ty mají stále větší potíže sehnat kvalifikované pracovníky. Ministerstvo jim vychází vstříc tzv. zelenými kartami, které mají zjednodušit cizincům možnost legální práce v ČR. Čeká nás loterie o zelené karty jako v USA?

Číšník, servírka, kuchař/ka, obchodní zástupce, prodavač/ka, operátor CNC strojů, řidič nákladního automobilu, svářeč, zámečník, zedník, pomocný dělník, zdravotní sestra, masér pro thajské masáže, obráběč kovů, elektrikář, šička, švadlena atd. To jsou profese, při jejichž obsazování mají firmy bez ohledu na region největší problémy, neboť těžko shánějí tyto pracovníky. Paradoxem je, že nejvíce nezaměstnaných lidí je právě z těchto oborů. Nebylo by tedy lepší tyto „nepracující“ správným způsobem „motivovat“ k práci? Kromě ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase by pak byly zřejmě spokojené i firmy.

Jenže donutit lidi pracovat není lehkou záležitostí. Dokud se lidem vyplatí nechodit do práce, pobírat sociální dávky a občas si přivydělat nějakým tím „melouchem“ než někde pracovat za minimální mzdu, do práce se nepoženou. Možná proto chce ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) zaměstnávání načerno zařadit mezi trestné činy. Otázkou však je, zda to pomůže. Existuje totiž řada trestných činů postihovaných nejrůznějšími tresty, a přesto k nim často dochází. Podle odhadů pracuje v Česku načerno kolem 150 až 250 tis. lidí. V současné době již existuje dohoda mezi ministerstvem spravedlnosti, vnitra a předsedou vlády, že dojde v tomto smyslu k novele trestního zákona a vymezení skutkové podstaty tohoto nového trestného činu.

Z praxe vyplývá, že lidé dlouhodobě nezaměstnaní jsou prakticky nezaměstnatelní. Zhruba po 6 měsících ztrácí pracovní návyky vyplývající z pravidelné docházky do zaměstnání. A pokud si nezaměstnaní sami neudržují svoji kvalifikaci, nevyužívají nejrůznějších rekvalifikačních a vzdělávacích kurzů apod., nemají pak firmám co nabídnout.

Hledám cizince na práci. Zn. Češi zájem nemají

Nezaměstnanost v České republice je nejnižší za poslední 3 roky. Údaje z ministerstva práce a sociálních věcí ukazují, že v současné době dosahuje 6,2 %. Každým rokem se snižuje a firmám bez ohledu na velikost přibývá stále více problémů se sháněním pracovníků. Využívají všech možných dostupných prostředků od inzerátů v novinách či na intranetu a internetu, přes pomoc úřadů práce, personálních agentur až po headhuntingové agentury, osobní doporučení od zaměstnanců či vlastní školící centra. Větší společnosti se snaží sehnat pracovníky na veletrzích, spoluprací se školami, při zadávání diplomových prací, udělováním stipendií, otevíráním programů pro absolventy atd.

Pracovní smlouvy, dohody, pracovní doba, mzdy – podrobně v rubrice Zaměstnanci na business serveru Podnikatel.cz

V posledních několika letech se porodnost v Česku opět zvyšuje a za poslední rok se také v zemi narodilo i více dětí než kolik zemřelo lidí. Ovšem optimální vývoj porodnosti nevyřeší současný problém. S růstem ekonomiky, příchodem nových investorů je stále větší „hlad“ po pracovní síle. Není tedy výjimkou, že se firmy snaží potřebné pracovníky hledat i u jiných firem, např. u svých konkurentů. A aby podniky o své pracovníky nepřicházely, snaží se je všemožnými způsoby ve firmě udržet (např. umožnění rozšiřování si kvalifikace, možnosti pracovních postupů, programy pro talenty, nejrůznější systémy benefitů, týden dovolené navíc, příspěvky na stravování, penzijní připojištění atd.)

Nedostatek pracovníků nevyřešil ani volný pohyb pracovních sil v rámci EU. Naopak došlo i k odlivu dělníků na Západ. Podle nejrůznějších studií bude v České republice chybět v roce 2050 až 1,5 mil. pracovníků a země se tak bude potýkat s největším nedostatkem pracovní síly v rámci EU. Jedním možným řešením se nabízí imigrace. Už nyní se firmy snaží nedostatek tuzemských pracovníků řešit náborem cizinců. K 30.9. je v Česku registrováno přes 75 tis. zaměstnaných cizinců, přičemž přes 50 tis. pracovníků pochází z Ukrajiny.

Zachrání nás zelená karta?

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce nyní zjednodušit administrativu a zrychlit proces, proto hodlá zavést tzv. zelené karty, které umožní legálně pracovat v Česku i cizincům také z jiných států než zemí EU a Švýcarska. Ministr Nečas si od zavedení karet slibuje příliv kvalifikované pracovní síly s minimální administrativní procedurou.

Ovšem zavedení zelených karet nebude ze dne na den. První se mají objevit v průběhu příštího roku, přičemž by měly zároveň představovat povolení k pobytu i k práci. Aby byl systém co nejvíce transparentní, volná pracovní místa pro zájemce o zelenou kartu budou zveřejňována na specializovaných webových stránkách. Je tedy možné, že na jiné pracovní místo než to, které bude zveřejněno na specializovaném webu, nepůjde kartu získat.

skoleni_15_4

Pro zaměstnavatele by zavedení zelených karet nemělo představovat administrativní náklady navíc, neboť i v současné době mají povinnost hlásit na úřad práce volná pracovní místa. Úřady je pak budou na nových www stránkách zveřejňovat. Ovšem v současné době musí zaměstnavatelé dokazovat, že pracovní místo nebylo po dobu tří měsíců obsazeno žádným tuzemským pracovníkem a nikdo z českých občanů tedy o něj nemá zájem. Tento proces je však velmi zdlouhavý a pomalý, neboť nereaguje dostatečně rychle na potřeby podnikatelů.

V současné době probíhá vnějším připomínkovým řízením koncepce návrhu tzv. zelených karet. Nejedná se ale o žádný legislativní návrh. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce ještě celou koncepci projednat a vypilovat s ministerstvem vnitra, které bude zelené karty udělovat. Legislativní návrh by měl být podle Nečase předložen v příštím roce.

Myslíte si, že zelené karty zlepší situaci na trhu práce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).