Hlavní navigace

Česká a slovenská nákladní železniční doprava se má spojit

21. 8. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Premiéři Česka a Slovenska dnes posvětili záměr spojení českého a slovenského nákladního železničního dopravce. O fúzi se jedná již několik měsíců. Oba podniky by měly mít proti původním předpokladům v nově vzniklém subjektu rovnocenné postavení.

Ministři dopravy obou zemí dostali pověření k vytvoření společného podniku na základě přijatých zásad. ČD Cargo je podle přepraveného objemu zboží asi na pátém místě v Evropě (cca 90 milionů tun zboží ročně), Cargo Slovakia je na rozhraní první a druhé desítky dopravců (cca 50 milionů tun zboží ročně). Čtěte více: ČD Cargo za pololetí v zisku 335 mil. Kč

Jejich spojením vznikne dopravce na úrovni polské železniční společnosti PKP, která je v EU na druhém místě za společností Deutsche Bahn. Sloučený podnik bude konkurenceschop­nější na liberalizovaném evropském trhu, uvedl český ministr dopravy Aleš Řebíček.

S fúzí souhlasí i odborníci. Například děkan dopravní fakulty ČVUT v Praze Petr Moos projekt schvaluje a domnívá se, že spolupráce ve západovýchodních směru bude velice prospěšná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).