Hlavní navigace

České firmy mají dobrou náladu. Zbytek Evropy je na tom hůře

30. 10. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ve většině zemí EU roste Index podnikatelské nálady malých a středních podniků. V ČR mírně klesl, ale očekávání se obrací k lepšímu.

Očekávání se týkají počtu objednávek, objemu investic nebo nabírání zaměstnanců pro následujících šest měsíců. Čísla vychází z mezinárodních výsledků organizace SMEunited, které data firem za naši republiku dodává Hospodářská komora. 

Podniky nevěří, že brexit bude mít vážné dopady

Podle SMEunited patří mezi země potenciálně nejvíce poškozené brexitem Velká Británie, Irsko, Dánsko a Belgie. Tam se nálada malých a středních podniků (těch do 250 zaměstnanců) od loňska výrazně propadla. V Evropské unii jako celku, a to včetně České republiky, nevěří, že by rizika včetně brexitu měla na jejich podnikání vážné dopady. Index podnikatelské nálady za celou EU se zlepšil o půl bodu na 77,1 a nálada českých podniků je výrazně lepší než ve zbytku unie. 

Index podnikatelské nálady malých a středních podniků
Hospodářská komora

Index podnikatelské nálady malých a středních podniků

Malé a střední podniky jsou silně závislé na domácí poptávce. Ta roste díky klesající nezaměstnanosti a rostoucím mzdám. Zlepšení kondice evropských podniků s ohledem na teritoriální strukturu českého exportu může posílit poptávku po tuzemských výrobcích. To by se příznivě projevilo i na zakázkách českých firem a na růstu českého hospodářství, dodává Miroslav Diro, tiskový mluvčí Hospodářské komory České republiky.

O brexitu více najdete v článku Jak se připravit na brexit? Projděte si průvodce pro podnikatele

Index podnikatelské nálady malých a středních podniků je publikován dvakrát ročně vždy před zasedáním Evropské rady na základě odpovědí 30 tisíc podnikatelů v rámci členských a partnerských zemí SMEunited.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).