Hlavní navigace

České firmy shání nové zaměstnance v Německu

10. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Stále více českých firem hledá odborné pracovníky v Německu. Jak píše východobavorský regionální deník Plattlinger Zeitung, který cituje agentura ČTK, německé odborné síly se uplatňují v Česku tam, kde začíná být těchto lidí nedostatek. Časem by prý zaměstnávání Němců v tuzemsku nemělo být ničím neobvyklým.

Po německých pracovnících se shánějí hlavně české firmy pěstující kontakty s Německem a české pobočky německých společností. Plattlinger Zeitung podle ČTK podotýká, že českému pracovnímu trhu se daří dobře. V Praze, Plzni nebo Českých Budějovicích je plná zaměstnanost s mírami nezaměstnanosti od jednoho do tří procent. Pro mnohé podniky to ale znamená problém. V prořídlých řadách uchazečů o práci těžko hledají kvalifikované odborné síly, proto i sahají po německých pracovnících, kteří je ale vyjdou dráž.

Pohyb zaměstnanců v opačném směru se však takovou volností nevyznačuje. Německo patří mezi posledních pět zemí uplatňujících vůči většině uchazečů o práci z takzvaných nových zemí EU byrokratická omezení. Ta padnou nejdřív příští rok, nejpozději však v roce 2011. Doplňuje ČTK.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).