Hlavní navigace

České firmy „ve spárech“ ruských majitelů? Mezi zahraničními vlastníky dominují

24. 4. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Počet českých firem ovládaných zahraničním vlastníkem se zvyšuje. Nejčastějšími zahraničními majiteli českých firem jsou Rusové.

Mezi zahraničními vlastníky českých firem stále dominují především Rusové. Jejich místo na pomyslném žebříčku je neměnné už poslední čtyři roky. 

Po Rusech následují Slováci, Ukrajinci a Němci. Počet jimi ovládaných firem mezi lety 2018 a 2019 se však postupně snižuje. Naopak přibývají firmy s maďarskými, polskými a rumunskými vlastníky. 

Porovnejte s loňskými údaji: České firmy pod vlivem zahraničních vlastníků. Jejich počet stále narůstá

Meziročně si mezi dvacítkou nejčastějších zahraničních majitelů českých firem o jeden stupínek polepšili Poláci, Maďaři a Rumuni, naopak pokles zaznamenali Rakušané, Číňané a Bělorusové. 

Nejvíc našich firem ovládají Rusové, Slováci, Ukrajinci a Němci. Ty spojuje geografická blízkost České republiky a historické ekonomické vazby. Skokani loňského roku, Maďaři a Poláci, jsou země V4 a Rumuni byli, stejně jako ČR, součástí východoevropského komunistického bloku, potvrzuje analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová.

Čtěte také: Eseróčka se učí skrývat vlastnictví pomocí kmenových listů

Z relativního pohledu nejvíc vzrostl počet firem s rumunskými a maďarskými majiteli. Absolutně nejvíc posilovali majitelé z Rumunska, Maďarska a Polska. Významně poklesl počet firem s ruskými majiteli a s německými majiteli. Relativně nejvíc ubývaly společnosti s vlastníky z Číny, Běloruska  a Ruska.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).