Hlavní navigace

Českému stavebnictví chybí zaměstnanci

8. 2. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

České stavebnictví začíná narážet na své strukturální meze. Skoro každá firma v tomto oboru hlásí nedostatek pracovníků. Přičemž peníze do českého stavebnictví stále proudí a objem finančních prostředků určených na proinvestování roste. Vyhlídky, že by se problém kapacit brzy zlepšil, jsou mizivé.

České stavebnictví by mohlo dle slov prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše do roku 2015 proinvestovat až 4,73 bilionu korun. Největší část peněz, kolem 1,5 bilionu korun, by měla směřovat do dopravní infrastruktury, následovat bude bytová výstavba včetně oprav stávajícího bytového fondu, které budou potřebovat 1,37 bilionu korun. Na ekologické stavby a občanskou vybavenost půjde zhruba 500 miliard korun, zhruba stejně na výstavbu inženýrských sítí, 800 miliard korun půjde na investice podnikatelského sektoru a 60 miliard korun spotřebují opravy památek.

I přes velké prostředky, které směřují do českého stavebnictví, očekávají odborníci mírný pokles dynamiky růstu. Důvodem jsou zvyšující se hypotéční sazby a pořád častější úvahy o zrušení státní podpory stavebního spoření na bytovou výstavbu. Dalším, již zmiňovaným problémem, je nedostatek pracovníků. Podle Matyáše již nyní chybí českému stavebnictví minimálně pět tisíc lidí, potřeba je však ve skutečnosti ještě vyšší.

Nedostatek zaměstanců plánují některé firmy vyřešit získáním pracovních sil z jiných zemí. Pracovníci z tradičních států jako je Ukrajina, či další země bývalého SSSR, již nestačí. Někteří podnikatelé tak vážně uvažují o pracovnících např. z Vietnamu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).