Hlavní navigace

Český byznys začínají ovládat Rumuni, jejich zastoupení raketově roste

19. 4. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

O české firmy se začínají ve velkém zajímat Rumuni. Počet vlastníků z Rumunska roste a trend se zrychluje.

Rumuni jsou za posledních pět let jednoznačně nejaktivnějšími zahraničními vlastníky českých firem. Vyplývá to z údajů společnosti Bisnode.

Za pět let se počet firem s Rumuny v pozadí zvýšil o stovky procent

Od roku 2014 roste počet tuzemských firem s rumunským majitelem. V současné době je v České republice 1349 firem, které mají rumunského vlastníka. Jejich počet se za posledních 5 let zvýšil o 865, což představuje nárůst o 179 procent.

Čtěte také: Vloni skončil rekordně velký počet firem, nejvíce se zavíralo v Praze

Nejvíce firem s Rumuny v pozadí má sídlo v Praze. Drtivá většina firem podniká v oblasti obchodu (27 procent), služeb (24 procent), nemovitostí (16 procent) a stavebnictví (13 procent). Zájem rumunských podnikatelů o zakládání firem v Česku do značné míry souvisí se situací na tuzemském trhu práce, který se potýká s nedostatkem zaměstnanců, říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Čtěte také: Eseróčka se učí skrývat vlastnictví pomocí kmenových listů

Žebříček zahraničních majitelů stále vedou Rusové

A jak si stojí v žebříčku zahraničních majitelů? V současnosti jsou na 16. místě před Bulhary a za Bělorusy. Žebříček vedou vlastníci z Ruska, Slovenska, Ukrajiny a Německa. V základním jmění českých firem rumunští vlastníci upsali 1,3 miliardy korun, což je o 1,1 miliardy korun víc než v roce 2014.

Zajímavostí pak je, že většina firem s rumunským vlastníkem (95 %) je vlastněna jednou fyzickou osobou. Jejich firmy mají největší zájem o Prahu a Brno. V hlavním městě má sídlo 80 procent a v Brně 10 procent firem, které mají rumunské majitele.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).