Hlavní navigace

Čeští podnikatelé stále využívají bílé koně, převedou na ně firmu před krachem

15. 3. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Fyzické osoby většinou už s množstvím exekucí na krku, to jsou bílí koně, na které někteří čeští podnikatelé převádějí firmu těsně před krachem.

Za posledních 5 let tímto způsobem změnilo svého majitele více než 1100 českých firem. Vyplývá to z analýzy rizikového chování tuzemských firem společnosti Bisnode.

Novým vlastníkem se většinou stává fyzická osoba, která v minulosti firmu nikdy nevlastnila a navíc má na krku již existující exekuce.

Převod na bílé koně využívají ti podnikatelé, kteří jsou těsně před krachem

Bílí koně jsou využíváni v případech, kdy rizikovost firmy je evidována jako negativní událost, čímž se zvyšuje riziko jejích majitelů. To může být jedním z důvodů, proč se podnikatelé v předstihu zbavují svých firem v problémech a převádí je na jiné, často nastrčené, osoby. V extrémnějších případech mohlo docházet k dosazení tak zvaného bílého koně do firmy za účelem páchání trestné činnosti, říká za Bisnode Petra Štěpánová.

Čtěte také: Kdyby nebylo žen, stane se z českých živnostníků ohrožený druh

Jak vyplývá z detailní analýzy Bisnode, bílý kůň v ekonomicky spjatém okolí často profiluje jako nový, 100procentní vlastník nebo jednatel firmy, která se do šesti měsíců po transakci ocitne v insolvenčním řízení nebo exekuci. Většinou se jedná o starší osobu bez titulu a sama osoba má již jednu, ale zpravidla více exekucí a může být vlastníkem nebo jednatelem v dalších firmách postižených negativními událostmi.

Bílí koně jsou fyzické osoby už i s existující exekucí na krku

U vzorku 1100 firem, které byly převedeny na nového majitele, mělo 13 procent nových majitelů adresu trvalého bydliště evidovanou na radnici a 70 procent z nich mělo exekuci. Průměrný počet exekucí je 2,7 a maximální 127 na jednu osobu.

skoleni_15_4

Čtěte také: Nespolehlivých plátců prvně ubylo, raketově ale přibývá nespolehlivých osob

Každá druhá společnost, která změnila majitele bezprostředně před vstupem do insolvence nebo exekuce, měla registrované sídlo na virtuální adrese. K převodům nejčastěji docházelo u pražských (62 procent), jihomoravských (15 procent) a moravskoslezských (9 procent) firem, dodala Štěpánová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).