Hlavní navigace

Čeští podnikatelé stárnou. Senioři mají o vlastní živnost větší zájem než mladí

16. 5. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vliv na statistiky počtu podnikatelů mají velkou měrou senioři. Právě u nich je evidentní rostoucí zájem o vlastní živnost. Mladí se do byznysu nehrnou.

V loňském roce byl celkový počet podnikatelů v České republice 893,9 tisíce. Oproti roku 2010 se jedná o nárůst o 28,1 tisíce. Jak ale ukazují data Českého statistického úřadu, nejvíce zájemců o vlastní živnost je z řad seniorů.

Je zajímavé, že nejvíc podnikatelů přibylo v nejstarších věkových kategoriích. Mezi lidmi důchodového věku vzrostl podíl podnikatelů víc než o polovinu, uvedl Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podnikatelů ve věku 60 a více let přibylo v období roků 2010 až 2017 celkem 41,2 tisíce.

Mohlo by vás zaujmout: Zákazníci na něj naléhají, aby zvýšil ceny. Jaký živnostník má takové štěstí?

Naopak v řadách mladší populace zájem o podnikání výrazně klesá. Nejvýrazněji se snížil u mladých podnikatelů do 39 let. I v této oblasti se tak projevuje trend stárnutí populace, doplňuje Rojíček. Mladých podnikajících ve věku do 39 let ubylo o 65,3 tisíce.

Mužů podnikatelů je stále víc než žen

Co se týče pohlaví, stále mezi podnikateli převažují muži. Tvoří více než dvě třetiny podnikajících. Ženy mají převahu převážně ve vzdělávání a sociální péči.

Čtěte také: Přišla doba pokutová? Jaké povinnosti a sankce uvalila tato vláda na podnikatele

Co se motivace týká, převážná většina podnikatelů se do vlastní živnosti pustila hlavně proto, že se naskytla vhodná příležitost. Jiní se k podnikání přiklonili zejména proto, že je byznys v daném oboru obvyklý. Další z motivací pro podnikání byla volná pracovní doba, díky které se někteří do byznysu pustili.

Brand24

Trápí je především administrativa

Pokud se podnikatelé ve své praxi potkají s nějakými problémy, většinou vyplývají z administrativy, která je s podnikáním spojena. 56 % podnikatelů se v průběhu roku setkalo s nějakými problémy. Nejčastěji se jednalo o nepřiměřenou administrativní zátěž a o opožděné nebo neprovedené platby, dodává Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ.

Čtěte také: Vláda prý snižuje byrokracii, za příklad dává úlevy u kontrolních hlášení

Česko stále patří k zemím s nejvyšším zastoupením podnikatelů v rámci Evropské unie. Nejvyšší podíl podnikatelů je v Řecku, Itálii a Rumunsku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).