Hlavní navigace

Čestné prohlášení o bezinfekčnosti v restauracích nestačí. Pravidla se změnila

23. 7. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Prokázat se čestným prohlášením nestačí ani při návštěvě sportovní nebo kulturní akce. Resort zdravotnictví to zdůvodňuje tím, že skončilo povinné testování ve firmách.

Povinné testování ve firmách bylo ukončeno na začátku června 2021. Právě v souvislosti s ukončením této povinnosti skončila možnost prokazovat bezinfekčnost při návštěvě sportovní, kulturní akce či hospody a baru čestným prohlášením. 

Serveru Echo24.cz to potvrdil Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva: Možnost prokázat se pro vstup do některých vnitřních a venkovních prostor nebo pro účast na hromadných akcích čestným prohlášením nebo potvrzením od zaměstnavatele bylo vázáno k povinnému testování zaměstnanců stanoveného jiným mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví – nicméně dané mimořádné opatření k testování zaměstnanců bylo zrušeno a s tím tak i možnost prokazovat se potvrzením od zaměstnavatele či čestným prohlášením. 

Pokud teď tedy chtějí lidé vyrazit za kulturou, sportem nebo do restaurace či baru, musí disponovat testem provedeným v testovacím centru, v některých případech je možné nechat se otestovat přímo na místě. Platí také, že se lze prokázat certifikátem o provedení očkování nebo prodělaném covidu. V případě platnosti testů stále platí, že antigenní test platí 72 hodin, PCR test 7 dní.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).