Hlavní navigace

ČEZ investuje do rumunských větrných elektráren

27. 8. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

ČEZ včera odkoupil od firmy Continental Wind Partners (CWP) projekt větrných farem Fontanele a Cogealac v Rumunsku. Celkový výkon by měl dosahovat 600 MW, což by znamenalo největší přímořskou větrnou farmu v Evropě. Projekt bude realizován zhruba 17 km od Černého moře a měl by ČEZ vyjít na 1,1 mld. EUR.

To, že se ČEZ zajímá o tento projekt, bylo trhu již známo, proto není oznámení koupi překvapivé pro nás ani pro trh, konstatoval Petr Novák, analytik společnosti Atlantik FT. Díky této koupi se bude ČEZ podílet 30 % na výrobě obnovitelné energie v Rumunsku. Celkový výkon ČEZu vzroste asi o 4,2 % (na 14 892 MW).

ČEZ neupřesnil plánovaný způsob financování projektu. Vzhledem k nízké zadluženosti společnosti a silné schopnosti generovat finanční prostředky však předpokládáme významné zapojení dluhového financování, uvedl Petr Novák a dodal: Návratnost celého projektu bude záviset na využití instalovaného výkonu v dalších letech, ceně elektřiny (garantovaný výkup po dobu patnácti let) a ceně za zelené kredity.

Akcie ČEZu se v současnosti obchodují za 1229 Kč, což je mírný pokles. Důvodem poklesu však není podle Nováka nákup v Rumunsku, nýbrž obecně negativní sentiment vůči akciím energetických firem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).