Hlavní navigace

ČEZu se vrátilo 70 % jeho zahraničních investic

11. 10. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Skupině ČEZ se do konce roku navrátí 70 % vložených prostředků do zahraničních akvizic. Průměrná roční návratnost investic ČEZu, měřená provozním ziskem, činí 17,6 %. ČEZ v současnosti vlastní 67 zahraničních společností s více jak 14 tisíci zaměstnanci v 8 zemích střední a jihovýchodní Evropy a Turecku. Na celkových tržbách skupiny ČEZ se tyto společnosti podílejí 62 miliardami ko­run.

Všechny zahraniční akvizice trvale dosahují plánovanou návratnost a již vytváří finanční zdroje pro další růst Skupiny ČEZ. Daří se nám nad očekávání srážet ztráty v sítích, což do budoucna bude  stabilně zvyšovat zisky společností, uvádí Tomáš Pleskač, člen představenstva a ředitel divize international Skupiny ČEZ. Podle Pleskače se například v Bulharsku a Albánii podařilo snížit ztráty o více jak 20 procent.

Jak uvedla dále skupina ve svém dnešním prohlášení, nebyla nucena odepisovat žádné zahraniční investice a ani je vyprodávat za nevýhodné ceny. ČEZ dosud odprodává pouze jedinou ze svých zahraničních akvizic, a to podíl v německém hnědouhelném dole MIBRAG. Podle ČEZu je však důvodem prodeje výměna v rámci širší transakce směřující k získání 100% podílu ve společnosti Energotrans. 

Daně x

Nyní jsou pro nás stěžejní investice v České republice. V zahraničí hodláme rozšiřovat jen vysoce ziskové projekty obnovitelných zdrojů s rychlou návratností, které nám pomohou s financováním i projektů v Česku, říká Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ.

Se zahraniční expanzí začala skupina ČEZ v lednu 2005, kdy získala většinové podíly ve třech bulharských distribučních společnostech. Následovaly akvizice v Rumunsku, Polsku a v Bulharsku. V roce 2007 zamířil ČEZ také do Maďarska, kde s maďarskou ropnou a plynárenskou společností MOL zaměřil na výstavbu plynových elektráren. O rok později ČEZ vyhrál výběrové řízení na výstavbu jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích na Slovensku a také pronikl na trh do Turecka a Albánie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).