Hlavní navigace

Chce vrátit kompenzační bonus kvůli nároku na jinou podporu. Jak na to?

16. 4. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Je možné vrátit vyplacený kompenzační bonus poté, co podnikatel zjistí, že je pro něj jiná covid podpora výhodnější. Jaký je postup?

Finanční správa v rámci častých praktických otázek a odpovědí, které se týkají právě finančních podpor od státu podnikatelům, kteří byli zasaženi vládními opatřeními, nabízí odpověď na následující situaci.  

Otázka z praxe

Chci finančnímu úřadu vrátit kompenzační bonus za březen 2021, na který mám sice nárok, ale v důsledku jeho přiznání a vyplacení si nemohu požádat o kompenzaci z jiného Covid dotačního programu, který je pro mě výhodnější. Lze takto vrátit oprávněně přiznaný kompenzační bonus a jak?

Vrácení oprávněně přiznaného kompenzačního bonusu je možné

K tomu, aby přiznaný kompenzační bonus nebránil přiznání kompenzace z jiného dotačního programu, je nutno změnit žádost o kompenzační bonus, na základě které byl kompenzační bonus přiznán (v tomto konkrétním případě žádost o kompenzační bonus za bonusové období březen 2021), nepostačí jen vrácení částky vyplaceného kompenzačního bonusu.

Změnu žádosti o kompenzační bonus je nutno učinit kvalifikovanou formou (např. stejným způsobem, jakým byla podána žádost o kompenzační bonus). K tomu lze využít i nepovinný vzor žádosti o kompenzační bonus.

Nový kompenzační bonus (2021), kde jako částku kompenzačního bonusu, o kterou žádáte, uvedete částku 0 Kč. Současně lze doporučit připojení krátkého vysvětlení situace, aby nevznikaly pochybnosti o tom, zda je/není skutečně záměrem vrátit kompenzační bonus, na který máte nárok, doporučuje úřad. 

Jasné vymezení situace vždy usnadní a nejspíše i urychlí vyřízení. Jelikož jde o požadavek na nižší částku, než je přiznaný kompenzační bonus (resp. již není požadován žádný kompenzační bonus), není v tomto případě podání změny žádosti o kompenzační bonus limitováno lhůtou 2 měsíců po skončení bonusového období, v níž lze podat žádost o kompenzační bonus, ani lhůtou, v níž lze žádost měnit. Změnu výše kompenzačního bonusu však lze zrealizovat nejpozději ve lhůtě pro stanovení daně, jejíž základní délka činí 3 roky.

Brand24

Vrácení vyplacené částky kompenzačního bonusu je na místě provést souběžně s podáním změny žádosti o kompenzační bonus. Číslo účtu, na který má být vrácena částka vyplaceného kompenzačního bonusu, resp. daně, je seznatelné např. z bankovního výpisu u připsané platby vyplaceného kompenzačního bonusu. 

Do platebního příkazu je nezbytné zadat do variabilního symbolu rodné číslo nebo vlastní číslo plátce, tj. kmenovou část DIČ. Do zprávy pro příjemce je vhodné uvést informaci, že se jedná o vrácení oprávněně vyplaceného kompenzačního bonusu. Kompletní platební informace budou zároveň taktéž uvedeny v platebním výměru, který bude doručen.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).