Hlavní navigace

Chcete benefit pro rodiče? Zažádejte o dotaci a zřiďte ve firmě dětskou skupinu

8. 1. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Až do poloviny února mohou firmy žádat o prostředky na zřízení tzv. firemních školek. Jejich provoz může pomoct jak zaměstnancům, tak firmě samotné.

Firmy, které mají alespoň 20 zaměstnanců, mohou až do poloviny února požádat o dotace na založení dětských skupin. Tzv, firemní školky tvoří alternativu k běžným mateřským školkám, jejichž kapacita mnohdy nedostačuje. Výhoda dětských skupin ve firmách je v tom, že umožňují rychlejší opětovné zapojení rodičů do pracovního procesu. Dětské skupiny zřizují zaměstnavatelé a mohou sídlit přímo ve firmách, takže rodiče mohou své děti během dne navštěvovat. Rodiče navíc ušetří i čas, který by museli vynaložit na cestu pro potomka do školy a ze školky.

Čtěte také: Nenechte si utéct klíčové zaměstnance. Objevte pro ně nové benefity


www.isifa.com

Na zřízení dětských skupin lze dostat dotace.

Dotace na zřízení dětských skupin poskytuje Evropský sociální fond v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Podpora je určena na zařízení s kapacitou od 7 do 24 míst, která se nenachází v Praze a budou fungovat po dobu roku a půl. Provoz dětské skupiny musí ale musí firma zajistit ze svých pracovních zdrojů a nesmí si na něj najmout externího dodavatele. Dotace tak mimo jiné slouží na financování nového pracovního místa pro osoby pečující o děti. Na jedno vytvořené místo v zařízení péče o děti se poskytne podpora ve výši zhruba 24 tisíc korun. Na následný pololetní provoz jednoho místa lze dostat až 35 tisíc korun, podmínkou je ovšem dostatečná docházka dítěte.

Brand24

Minimální celková výše podpory činí 721 686 korun, maximální pak necelé 2,5 milionu korun. Podpora je určena především společnostem, zažádat o ni mohou ale také neziskové organizace, školy nebo místní samospráva. Všechny subjekty zároveň mohou využít nabídky ministerstva práce a sociálních věcí na konzultaci svého projektu ještě před podáním.

Čtěte také: Jak si zřídit firemní školu? Poradíme, i z pohledu účetnictví

Požadavky na zařízení

  • Požadovaná kapacita 7 až 24 dětí
  • Odborná způsobilost pečovatele
  • Stanoveny minimální hygienické požadavky na prostorové a provozní podmínky
  • Zajištění stravování
  • Elektronický docházkový systém
  • Pojištění odpovědnosti za škodu (přesné specifikace lze dohledat v Projektové příručce)

Požadavky na žadatele

  • Minimálně 20 zaměstnanců s úvazkem větším než 0,5 běžného pracovního úvazku
  • Všechny osoby pečující o děti v podpořeném zařízení musí mít zaměstnanecký poměr u žadatele
  • Žadatelé nemusí prokazovat vlastní zdroje, musí ale uhradit veškeré náklady spojené s provozem zařízení vzniklé nad rámec podpory

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).