Hlavní navigace

Chcete proplatit samotestování? Využijte novou aplikaci zdravotních pojišťoven

1. 4. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zdravotní pojišťovny dnes spustily aplikaci, v níž mohou podnikatelé podat žádost o příspěvek na nákup samoodběrových testů na koronavirus.

Nový internetový portál také obsahuje informace o podpoře programu na provádění samoodběrových testů k indikaci onemocnění COVID-19 z prostředků fondů prevence jednotlivých zdravotních pojišťoven. Od dneška lze žádat o příspěvek za březen.

Pro žádost o příspěvek lze využít novou aplikaci

Podnikatelé, kteří chtějí žádat o příspěvek na nákup samoodběrových testů na covid, mohou využít novou společnou aplikaci všech zdravotních pojišťoven. Všichni, bez ohledu na to, u které pojišťovny jsou oni sami nebo jejich jednotliví zaměstnanci pojištěni, tak mohou o příspěvek žádat na jednom centrálním místě prostřednictvím jednoho formuláře. Vždy se žádá o příspěvek zpětně za předchozí měsíc, přičemž žádosti o příspěvek se za předchozí kalendářní měsíc podávají vždy nejpozději poslední den měsíce následujícího. O příspěvek za březen tak lze žádat ode dneška.

Kdo chce o příspěvek požádat, musí se na portále zaregistrovat. Z důvodu ochrany oprávnění k podávání žádosti o příspěvek za jednotlivé žadatele rozeslaly zdravotní pojišťovny na konci března prostřednictvím sítě datových schránek firmám a OSVČ autorizační kódy. Kdo kód neobdržel, může o něj požádat a bude mu doručen do datové schránky. Pro OSVČ, které datové schránky nemají a nechtějí si je zřídit, zveřejní jednotlivé zdravotní pojišťovny na svých webových stránkách alternativní možnosti získání autorizačního kódu.

Výše příspěvku:

  • na jednoho pojištěnce, bez ohledu na počet jeho zaměstnavatelů, lze čerpat příspěvek na nákup maximálně 4 testů za kalendářní měsíc (max. 240 Kč včetně DPH), provedených ve frekvenci maximálně jednou za 7 dní
  • povolený časový interval na jednoho zaměstnance je provedení maximálně 1 testu za 7 kalendářních dní

Kdo se musí testovat

Minulý týden vláda rozhodla o rozšíření povinného testování na covid ve firmách a pro OSVČ, a to o společnosti do 10 zaměstnanců, neziskové organizace a OSVČ hlavních, které při výkonu své činnosti přicházejí do styku s třetími osobami s výjimkou členů domácnosti. Povinnost testovat se se netýká OSVČ vedlejších (například podnikajících důchodců).

Brand24

První várka testů musí proběhnout do 6. dubna. Stejně jako v případě větších firem bude testování povinné jednou týdně a výjimku budou mít lidé, kteří jsou plně očkovaní nebo prokazatelně prodělali covid v posledních 90 dnech.

Povinnost testovat už platí ve velkých firmách od 10 do 249 zaměstnanců a u těchto zaměstnavatelů musí být testovány i osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a pracovníci agentur. Před několika týdny se rovněž začali testovat i zaměstnanci veřejné správy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).