Hlavní navigace

Chtěla by novou práci. Je stávající šéf povinen umožnit jí odejít k pohovoru?

7. 5. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Během stávajícího zaměstnání se nová práce hledá těžko. Jak je to v případě, že dá zaměstnanec výpověď. Musí mu zaměstnavatel poskytnout volno?

Problematiku, která se týká uvolnění zaměstnance k hledání nového pracovního místa, který již podal výpověď a dochází do stávajícího zaměstnání ve výpovědní lhůtě, řeší Státní úřad inspekce práce ve svých otázkách a odpovědích. 

Podala jsem v zaměstnání výpověď z pracovního poměru. Mám nárok na čerpání půl dne v týdnu na hledání nového zaměstnání?

Zaměstnanci ve výpovědní době mají právo na pracovní volno pro hledání nového místa. Jak je uvedeno v § 199 zákoníku práce, nemůže-li zaměstnanec konat práci pro jiné důležité osobní překážky v práci týkající se jeho osoby, je zaměstnavatel povinen poskytnout mu pracovní volno, případně pracovní volno s náhradou mzdy. Volno určené k hledání nového zaměstnání je zákonem vnímáno jako jiná důležitá osobní překážka v práci. 

Okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci stanovuje prováděcí právní předpis – nařízení vlády č. 590/2006 Sb.

Čtěte také: Zubař, svatba, zpožděný autobus. Kdy má zaměstnanec nárok na placené volno

Hledání nového zaměstnání

U překážky v práci – hledání zaměstnání – poskytne zaměstnavatel zaměstnanci pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu na nezbytně nutnou dobu, nejvýše 1 půlden v týdnu po dobu odpovídající výpovědní době v délce 2 měsíců. 

Jak je to s náhradou mzdy? 

Náhrada mzdy nebo platu příslušní jen, jde-li o výpověď ze strany zaměstnavatele z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až e) nebo dohodou z týchž důvodů. 

Daně x

  • a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
  • b) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
  • c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným 
  • d) nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí,
  • e) pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu dlouhodobě zdravotní způsobilost.

Psali jsme: Ve výpovědní době máte právo na volno pro hledání nové práce

Pracovní volno je možné se souhlasem zaměstnavatele slučovat. V případě trvání výpovědní lhůty po dobu dvou měsíců má tedy zaměstnanec nárok na čtyři a půl dne volna. Je proto možné si tyto dny vybrat naráz nebo si vzít volno jen na den či dva podle aktuální potřeby. Jedná se o účelové pracovní volno a zaměstnanec je povinen zaměstnavateli prokázat, že pracovní volno čerpal skutečně k vyhledání nového zaměstnání.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).