Hlavní navigace

Spletl variabilní číslo, daň byla připsána jiné firmě. Berňák peníze nevrátil

11. 6. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Podnikatel udělal chybu při platbě DPH ve variabilním symbolu. Přes půl milionu tak přišlo na daňový účet jiné firmy. Berňák nechtěl peníze vrátit.

Při platbě daní bezhotovostní cestou je nutné pečlivě zkontrolovat, zda je správně vyplněné variabilní číslo a stejně tak číslo bankovního účtu. Jediný překlep může vést ke komplikacím. 

Psali jsme: Doplácíte na daních? Dejte pozor hlavně na čísla účtů a variabilní symbol

Za komplikace mohla chyba ve variabilním čísle

Ukazuje to aktuální případ, kterým se zabýval veřejný ochránce práv, na kterého se obrátil podnikatel s tím, že jeho externí účetní zadala chybné variabilní číslo při platbě DPH a částka přesahující 500 000 Kč tak byla připsána na daňový účet jiné společnosti.

Podnikatel chybu odhalil až po několika měsících, kdy se na finanční úřad obrátil s žádostí o bezdlužnosti. Vysvětlil omyl při vyplňování variabilního symbolu a upozornil, že omylem zaslaná platba svou výší přesně odpovídá dani, kterou měl odvést. Finanční úřad mu však nevyhověl s tím, že daňový účet, na nějž byla platba omylem zaslána, nevykazuje žádný přeplatek. Omylem zaslanou platbu už totiž finanční úřad započetl na nedoplatky této druhé společnosti.

Vzhledem k negativnímu stanovisku finančního úřadu byl podnikatel nucen uhradit daň znovu, protože mu z důvodu chybného zadání platby vznikl nedoplatek. Ten už finanční úřad začal vymáhat v daňové exekuci. S postupem finančního úřadu však nesouhlasil a dál se domáhal vrácení omylem provedené platby. Obrátil se proto na ombudsmana a rovněž na soud.

Čtěte také: Při bezhotovostní platbě daní musíte znát správná čísla účtů. Máme jejich seznam

Jednání finančního úřadu nebylo správné

Ombudsman dospěl k závěru, že finanční úřad pochybil, když stěžovateli odmítl omylem zaslanou platbu vrátit. Podle daňového řádu má totiž zadavatel platby nárok na její vrácení, pokud prokáže, že platbu uskutečnil zřejmým omylem, a pokud současně nemá žádný daňový nedoplatek. Přesně to byl případ stěžovatele, takže finanční úřad měl povinnost mu platbu vrátit, uvedla mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková.

Daně x

Stejný názor jako ombudsman vyslovily i správní soudy – krajský soud a Nejvyšší správní soud. Finanční úřad stěžovateli platbu vrátil.

Daňové šablony ke stažení

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).