Hlavní navigace

Chyby, kterými si OSVČ komplikují vyplácení kompenzačního bonusu

10. 11. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos, podle licence: Rights Managed
Chyb, které se často objevují v žádostech o kompenzační bonus OSVČ, je celá řada. Na co by si měly dát pozor, aby se peníze nezpozdily.

Finanční správa upozorňuje na nejčastější chyby při vyplňování žádosti o „podzimní“ kompenzační bonus. Žádosti je možné podávat i přesto, že dosud nebyl dokončen legislativní proces a zákon nenabyl účinnosti. Kompenzační bonus se oproti jaru však týká výrazně nižšího počtu podnikatelůS vyplácením bonusů začne Finanční správa ČR neprodleně po skončení legislativního procesu.

Finanční správa už v prvních podaných žádostech eviduje zásadní a opakující se chyby. Nejčastějším problémem jsou chybějící podpisy. Ve formuláři u podzimního bonusu jsou nutné podpisy dva. Nejdříve je nutné vyplnit a podepsat samotnou žádost a poté i čestné prohlášení. 

Chyby u žádostí společníků malých s.r.o. 

Společníci, kteří posílají vyplněný formulář a jejich bydliště je v jiném městě než sídlo společnosti, mají zasílat žádost na příslušný finanční úřad dle místa svého bydliště, nikoli sídla společnosti. Tedy na územní pracoviště, kam podávají vlastní přiznání k dani z příjmů fyzických osob. 

U společníků s.r.o. dochází také k problémům u podpisu oprávněné osoby. Žadatelem o bonus je společník, tj. fyzická osoba, a žádost, aby byla podepsaná oprávněnou osobou, musí žadatel, posílá-li ji z datové schránky, odeslat ze své osobní datové schránky. Pokud žádost odešle z firemní datové schránky, musí ji podepsat stejně jako v případě zaslání mailem, tzn. žádost je třeba vytisknout, vlastnoručně podepsat, naskenovat a vložit do datové schránky s.r.o. To samé platí pro čestné prohlášení. Z pohledu úřadu se jedná o cizí datovou schránku. Právnická osoba (s.r.o.) není a nemůže být žadatelem.

Stahujte žádosti: 

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).