Hlavní navigace

Chystá se pracovat v zahraničí. Jak na pojistné, když ještě nemá jistou práci?

20. 8. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jak postupovat u zdravotního pojistného, pokud v době odjezdu nebude mít pojištěnec v zahraničí zajištěné žádné pracovní místo?

Pojištěnec se chystá za prací do zahraničí. Jaké povinnosti má vůči zdravotní pojišťovně?

Čeští občané mají podléhat právním předpisům o zdravotním pojištění pouze v jednom státě; tímto státem je pak stát výkonu výdělečné činnosti. Proto je nutné odhlásit se z českého zdravotního pojištění, jestliže bude pojištěnec zaměstnán a v té souvislosti i zdravotně pojištěn v jiné zemi EU. Lze to udělat i dodatečně. Pozor ale v daném případě na to, že není možné dát výpověď a jen tak odjet do zahraničí – dokud je člověk českým pojištěncem, musí za něj být placeno pojistné. To znamená přihlásit se jako osoba bez zdanitelných příjmů a pojistné si začít platit sám; teď ho hradí zaměstnavatel, upozorňuje Všeobecná zdravotní pojišťovna

ZMĚNY A NOVINKY 2019

Jak se pro OSVČ změní zákony v roce 2019?

Jestliže pojištěnec vycestuje a až s odstupem času zahájí výdělečnou činnost v jiném státě EU, musí tuto skutečnost oznámit neprodleně, tj. do osmi dnů své české zdravotní pojišťovně a odhlásit se k datu zahájení výdělečné činnosti v zahraničí z českého zdravotního pojištění. Od následujícího měsíce by přestal platit pojistné. Zároveň s odhlášením je nutné vrátit průkaz zdravotního pojištění. Pro samotné odhlášení není třeba přikládat doklady o výkonu výdělečné činnosti nebo pojištění v jiném státě, jsou však potřeba, až se po ukončení výdělečné činnosti do ČR pojištěnec vrátí. 

Brand24

Čtěte také: Je osoba samostatně výdělečně činná povinna hradit zálohy na zdravotní pojištění, pokud z důvodu nemoci činnost nevykonává? OSVČ skolil bacil. Musí platit zálohy na zdravotní pojistné, když je nemocná?

Pojištěnci, kteří vědí předem, od kdy začnou vykonávat výdělečnou činnost v jiném státě EU, se většinou ještě před odjezdem odhlásí z českého systému zdravotního pojištění k datu zahájení výdělečné činnosti. Zároveň rovnou vrátí průkaz zdravotního pojištění a místo něj na místě dostanou „Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění“, platné na dobu do ohlášeného data zahájení výdělečné činnosti v jiném státě.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).