Hlavní navigace

Chystá se změna pravidel pro akcie na majitele

13. 10. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ministerstvo spravedlnosti chystá změnu úpravy akcií na majitele. Strukturu akcionářů společností by mělo být možné zjistit a ověřit ze strany státních orgánů. Změna bude znamenat, že akcie na majitele budou nadále existovat a nepřistoupí se k jejich plošnému zrušení, akciovky je však budou muset zaknihovat u centrálního depozitáře nebo fyzicky uložit do banky. U akcií na majitele nyní nejsou známi jejich majitelé, a to ani samotné společnosti. Není proto možné ověřit, zda například akcie nevlastní někdo, u něhož z jejich vlastnictví vyplývá střet zájmů.

Vláda se v dodatku ke koaliční smlouvě zavázala, že navrhne legislativu, která maximálně možným způsobem omezí anonymní vlastnictví obchodních společností. Proto ministerstvo spravedlnosti přichází se způsobem omezení anonymních akcií na majitele, které směřuje k vyloučení rizik neprůhledné vlastnické struktury akciových společností, komentoval plánovanou změnu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Řešení již podle informací ministerstva projednal ústavněprávní výbor Poslanecké sněmovny. Změny se promítnou do návrhu zákona o obchodních korporacích a také do nového občanského zákoníku. Až změna nabyde účinnosti, budou mít společnosti 18 měsíců na to, aby akcie zaknihovaly, uložily do banky nebo převedly na neanonymní akcie na jméno.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).