Hlavní navigace

Cigarety, tvrdý alkohol a hazard čeká vyšší zdanění, rozhodla vláda

28. 5. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vláda podpořila návrh ministerstva financí na zvýšení spotřebních daní z tabáku, lihu a také hazardních her.

Sazby spotřební daně z lihu se mají zvýšit přibližně o 13 %, sazby spotřební daně z cigaret pak o 10 %.

Závislosti se více zdaní

Vláda včera schválila daňový balíček, který zvyšuje spotřební daně z tabákových výrobků, tvrdého alkoholu a hazardu. Podle ministerstva financí je zákon reakcí na růst dostupnosti návykových látek v důsledku růstu životní úrovně v České republice a na dlouhodobé volání ze strany ministerstva zdravotnictví a národní koordinátorky pro protidrogovou politiku.

Sazby spotřební daně z lihu se mají zvýšit o cca 13 %. U lihu, u kterého je doposud aplikována sazba spotřební daně ve výši 28 500 Kč/hl etanolu, má dojít k jejímu zvýšení na 32 250 Kč/hl etanolu. U lihu obsaženého v ovocných destilátech z pěstitelského pálení do 30 l etanolu na rok a domácnost, u kterého je doposud aplikována sazba ve výši 14 300 Kč/hl etanolu, se má sazba spotřební daně zvýšit na 16 200 Kč/hl etanolu.

Čtěte také: Prodáváte cigarety a tabákové výrobky? Nezapomeňte na novou povinnost

Sazby spotřební daně z cigaret čeká nárůst o cca 10 %, a to rovnoměrně všechny části sazby této daně. Nejde ale jen o cigarety, zvýšit se mají i sazby spotřební daně z tabáku ke kouření, doutníků, cigarillos, surového tabáku a zahřívaných tabákových výrobků, a to rovněž o cca 10 %. Kromě snahy výraznějším zvýšením konečné ceny snížit spotřebu tabáku je důvodem také nutnost harmonizace sazeb s právem EU, neboť aktuálně není splněna podmínka, že spotřební daň z cigaret musí činit nejméně 60 % vážené průměrné maloobchodní prodejní ceny cigaret propuštěných ke spotřebě stanovená příslušnou evropskou směrnicí, doplnil Michal Žurovec, mluvčí ministerstva financí.

Zvýšit by se měla i sazba daně z hazardních her ze současných 23 % pro ostatní hry (tedy všechny druhy hazardních her až na technické hry) nově na sazbu 25 % a 30 %, a to primárně v návaznosti na škodlivost jednotlivého druhu hazardní hry a sekundárně v návaznosti na jeho ziskovost. Sazba 35 % pro dílčí daň z technických her zůstává zachována. Navrhovaná změna zákona o dani z hazardních her rozděluje sazbu daně z hazardních her do tří úrovní podle škodlivosti jednotlivých hazardních her stejným způsobem, jako tak činil vládní návrh zákona o dani z hazardních her z roku 2015, upřesnil Žurovec.

Čtěte více: Vyšší daň z tabáku a lihu má vynést 10 mld. Kč, poslední vlny EET jen 5 mld. Kč

Daně x

Balíček obsahuje i další změny

Součástí balíčku je rovněž změna tvorby technických rezerv pojišťoven za účelem nastavení objektivnějšího kritéria pro daňové účely. Novela navrhuje stanovit uznatelné rezervy podle metody směrnice Solventnost II, namísto současného postupu podle předpisů upravujících účetnictví.

Změny se mají dotknout i zákona o dani z nemovitých věcí, kdy mají být nově jednoznačně vymezeny krajinné prvky, které budou od této daně osvobozeny. Cílem je odstranit současné výkladové nejasnosti tohoto osvobození s využitím evidence ekologicky významných prvků podle zákona upravujícího zemědělství.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).