Hlavní navigace

ČNB: Nezaměstnanost bude v roce 2011 atakovat 11% hranici

13. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká národní banka (ČNB) dnes zveřejnila jako součást Zprávy o inflaci také prognózu vývoje tuzemského hospodářství v následujících letech. Banka je pesimistická především v odhadu nárůstu nezaměstnanosti. Zatímco v příštím roce očekává míru nezaměstnanosti na úrovni 9,8 %, v roce 2011 počítá dokonce s nárůstem na 10,7 %. Čtěte více: Dramaticky ubývá práce, o jedno volné místo se „pere“ 14 uchazečů.

Podle centrální banky by v příštím roce mělo hospodářství růst o 1,4 % a v roce 2011 by se HDP mělo zvýšit o 2,2 %. Tento růst ale bude podpořen zejména oživením ekonomiky ke konci letošního roku, neboť v průběhu roku 2010 bude jeho dynamika opět zvolňovat. V roce 2011 ekonomický růst vlivem výraznějšího oživení zahraniční poptávky opět zesílí a hrubý domácí produkt poroste více než 2% tempem, doplnil Marek Petruš, tiskový mluvčí ČNB.

Za celý letošní rok pak ČNB předpokládá pouze minimální inflaci ve výši 0,1 %. V příštím roce by se ale už opět měla nacházet nad 2% inflačním cílem. Měnověpolitická inflace, tj. inflace očištěná o dopady změn nepřímých daní, se bude v roce 2010 a na počátku roku 2011 nacházet pod celkovou inflací a na horizontu měnové politiky se bude zezdola blížit cíli ČNB, dodal Petruš.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).