Hlavní navigace

Co chystá ministr průmyslu a obchodu na podporu podnikání žen?

15. 7. 2019
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Ondřej Hošt, Internet Info, podle licence: Rights Managed
Když ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček předsedal podnikatelské asociaci, byl aktivní i ve prospěch podnikání žen. Jakou agendu na ministerstvo přenesl?

A co na jeho aktivity říkají samotné podnikatelky? Zdá se, že téma, na kterém se obě strany hlavně shodnou, je stále potřeba snižování administrativní zátěže.

Čtěte také: Každého, kdo zaútočí na nejmenší podnikatele, svlékneme do trenek, říká Havlíček

Podporujeme podnikání obecně

Nynější ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček přišel na ministerstvo z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP). Jako dlouholetý předseda AMSP podporoval také podnikání žen a v jeho prospěch se opakovaně vyjadřoval. Ilustrativním příkladem je jeho pět let staré vyjádření: Ženy budou v příštích dekádách postupně přebírat kontrolu nad byznysem. Bereme proto v asociaci prapor do ruky a začínáme nejmasivnější podporu podnikavých žen, která zde kdy byla. Během několika let hodláme podnikatelské prostředí přesvědčit, že chceme-li být opravdu úspěšní, musíme začít lovit ve vodách perspektivních žen.

Server Podnikatel.cz proto zajímalo, jak bude podnikatelky nadále podporovat jako člen vlády, jejímž je také místopředsedou. Co tedy Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO) v této oblasti pod jeho vedením konkrétně chystá? MPO podporuje podnikání obecně s vědomím, že 99,8 % všech podnikatelských subjektů v České republice tvoří malé a střední podniky. I ty často provozují ženy. Podnikatelky přitom samozřejmě mohou čerpat podporu v rámci všech programů MPO, národních i evropských, řada výzev byla vypsána v operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. A připravuje se nový operační program zaměřený na konkurenceschopnost, a to na období 2021 až 2027, vysvětluje Karel Havlíček.

Čtěte také: Za vším hledej ženu, i za rekordním počtem lidí podnikajících na vedlejšák

Podnikatelky si odnášejí ceny

Připomíná, že je Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR také partnerem Ocenění českých podnikatelek (založila ho podnikatelka Helena Kohoutová) – projektu poskytuje záštitu, lidé z ministerstva bývají součástí hodnotitelského týmu a podobně. Samozřejmostí je jednání a setkávání s podnikatelkami, a to i v regionech, kde je možné přímo na místě probrat, s čím se potýkají, získat podněty k nápravě a zpětnou vazbu k tomu, jak se na aktuální podnikatelské prostředí dívají a co by chtěly změnit, dodává Karel Havlíček.

Co vláda aktuálně prosadila v oblasti daní a jak to podnikatelky a podnikatelé pocítí, čtěte v článku Změní se nejen úroky, co platí podnikatelé, ale i ty, co hradí finanční úřad.

Poukazuje také na to, že ve spolupráci s AMSP, společností Ženy s.r.o. a Raiffeisenbank pokračuje i po jeho odchodu z asociace projekt Podnikavá žena, jehož součástí je sdílení informací nebo vzdělávání a podpora při rozjezdu byznysu žen a u jehož zrodu ještě jako předseda podnikatelské asociace stál. Letos se už po páté vyhlásí výsledky soutěže Podnikavá žena roku, tedy akce zaměřené na malé a střední podnikatelky (oproti Ocenění českých podnikatelek), kde se podporují hlavně řemesla a tradiční výroba. Vyhlášení se koná každý rok a účastní se ho představitelé vlády. Tak bych mohl být letos také pozván, co říkáte? Ale vážně, chtěl bych samozřejmě zachovat kontinuitu a velmi dobrou spolupráci, je to významná a zavedená akce, na kterou moc rád přijdu a případně udělím záštitu, budu-li o ni požádán, říká ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Administrativa a definice rodinného byznysu

Další témata, která v reakci na otázky týkající se podpory podnikání žen vyzdvihuje, se již týkají všech podnikatelek a podnikatelů. Patří sem snaha o snižování administrativní zátěže podnikatelů. Ministr upozorňuje na to, že vláda 8. července schválila Plán systémového snížení administrativní zátěže podnikání na období 2019 – 2022. Podle něj by se během tří let mělo změnit nejméně 33 právních předpisů a zjednodušit tak 133 povinností, které podnikatelům v současné době legislativa ukládá. Například statistika by se měla zjednodušit díky digitalizaci státní správy, slibuje a upřesňuje, že po dohodě s Českým statistickým úřadem a Ministerstvem zdravotnictví ČR plán mimo jiné obsahuje devět konkrétních opatření, kdy se mají zrušit různé výkazy, zmenšit rozsah statistického šetření nebo odstranit duplicitní zjišťování. Konkrétních způsobů, jak snížit administrativní zátěž podnikatelů, je v plánu celkem 90, souvisí s nimi 21 projektů v oblasti digitalizace. Týkají se daní, funkčního nastavení procesů, odstranění duplicit, sídlení dat, už zmiňovaného statistického zjišťování či přehlednosti a dostupnosti legislativy, vypočítává.

Za důležitou, a to právě i pro podnikatelky, považuje také podporu rodinného podnikání, jehož definici letos v květnu vláda schválila. Karel Havlíček ještě dodává, že nyní na ministerstvu připravují praktickou příručku zaměřenou na to, jak předat rodinnou firmu další generaci. Připomíná dále převádění formulářů pro podnikatele na portálu Businessinfo.cz do interaktivní podoby, záměr řešit kompenzaci nákladů pro podnikatele, kteří zaměstnávají lidi s exekucemi, a zavést jen dva dny v roce, kdy budou nabývat účinnosti právní předpisy, které na podnikatele dopadají. Pro úplnost dodávám, že pod nás spadá Rada kvality ČR, která každoročně oceňuje podnikatele v rámci vyhlašovaných programů. Pro rok 2019 je pro podnikatele vyhlášena Národní cena kvality České republiky v programech Start Plus a Excelence a Národní cena České republiky za společenskou odpovědnost, poukazuje na další oblasti, které se opět týkají podnikatelek i podnikatelů.

Pokud se vás dotýká téma zaměstnanců s exekucemi, přečtěte si více v článku Exekuce zaměstnanců: Co na ně může zaměstnavatel „prásknout“ exekutorovi?

Pomohla by i podpora vzdělávání

Jak se na jeho aktivity dívají podnikatelky samotné? Lenka Šťastná, prezidentka organizace Business & Professional Women ČR (organizuje mimo jiné každoroční akci Equal Pay Day, která upozorňuje na nerovné odměňování mužů a žen), podotýká, že žádné aktuální aktivity ministra průmyslu a obchodu zaměřené přímo na podporu podnikatelek nevidí.

Připomíná zároveň Vládní strategii rovnosti žen a mužů 2014 – 2020, v níž je zakotvená také rovnost žen a mužů na trhu práce a v podnikání. „Systematická podpora podnikání žen, zavádění cílených programů pro zvýšení počtu žen – podnikatelek“ je tu souvisejícím specifickým cílem. Indikátor je pak v této oblasti následující: „Je nastavena systematická podpora podnikání žen a jsou zavedeny cílené programy pro zvýšení počtu žen – podnikatelek. Jsou sbírány statistické údaje o počtu žen – podnikatelek.“

Podnikatelů obecně přibývá. Více se o tom dočtete v článku Podnikání stále láká. V květnu přibylo nejvíce podnikatelů od října 2012.

V tom, co by podle ní podnikatelky podpořilo, se však do jisté míry s Karlem Havlíčkem shoduje. Pokud je nám známo, zatím se v této oblasti mnoho neudělalo. Kromě podpory rodiny a také společenské podpory a uznání by podnikatelkám velmi pomohlo snížení administrativní zátěže. Vzhledem k charakteru podnikání žen, které je převážně malé (a to i z důvodu ztíženého přístupu k financím), by podnikatelkám velmi pomohly programy podpory jejich dalšího vzdělávání, zejména v oblastech IT, marketingu, finančního řízení i byznys developementu – na další vzdělávání jim často nezbývají prostředky. Velmi by pomohly také mentoringové programy a prezentace úspěšných žen – role models, vysvětluje Lenka Šťastná.

skoleni_15_4

Viceprezidentka Business & Professional Women ČR Lenka Kousková dodává další možná opatření, která by podnikatelky ocenily: Odvodové prázdniny třeba jen pro první rok podnikání nebo snížena daňová povinnost na první tři roky. Jako nákladová položka by podle ní mohly jít uplatnit kompletní platby za jesle, chůvy a soukromá zařízení, která pečují o malé děti.

Pro úplnost dodejme, že vládní strategie rovnosti mezi cíli, které se týkají podnikání žen (další se věnují zaměstnankyním), zmiňuje ještě monitoring situace nedobrovolného vstupu do podnikání. Tedy především potírání „švarcsystému“, což je práce na živnosťák místo pracovní smlouvy.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).