Hlavní navigace

Co čtou podnikatelky a podnikatelé, když zrovna nestudují zákony? Inspirujte se

24. 5. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Čtení není jen zábava a způsob, jak se vypořádat s volným časem, jízdou v tramvaji či nudným čekáním na schůzku. Jak ukazují výzkumy, přináší zásadní benefity.

Čtení se spojuje s rozvojem nezbytné empatie a bojem proti stresu. Nebo s možností, jak pracovat na tom, aby se mozek udržel v dobré kondici i ve vyšším věku.

Pochopení ostatních i motivace

Výzkumy, které se čtení podrobně věnují, dále také prokazují, že čtení knih podporuje schopnost chápat komplexní duševní stavy ostatních lidí. Což je zásadní schopnost, jež lidem umožňuje rozumět složitým sociálním vztahům. K tomu však nejlépe slouží čtení beletrie, nikoliv naučných knih. A to zdaleka nejsou všechny výzkumem zjištěné přínosy.

Čtěte také: Podnikatelská populace stárne, pětina podnikatelů je starší 60 let

Čtení, a to i nebeletristických knih z oblastí, které pouze nekopírují podnikatelův bezprostřední zájem a obor podnikání, dále samozřejmě rozšiřuje obzory a nabízí perspektivy, na něž by podnikatel nebo podnikatelka možná sami nepřišli. Je to zdroj inspirace. Možnost, jak se dozvědět něco nového. Nebo jak získat motivaci, když se jí momentálně nedostává. Případně jak pomoci sám sobě, když nastanou horší časy. Anebo jak na sobě kontinuálně pracovat a neustrnout na místě.

Historie a proč číst na cestách

Jak široký může být i u lidí z byznysu čtenářský záběr, ukazuje podnikatelka Orit Gadiesh z firmy Bain & Company. Ta o své čtenářské zvyklosti mluvila s psychologem Mihalym Csikszentmihalyim, když sbíral materiál na svou knihu Flow a práce (Portál 2017).

Čtu o historii, pročítám životopisy, vojenské dějiny – a všechno mi to připadá zajímavé. Čtu knihy o matematice a přírodních vědách – čtu i filozofii. Kdykoli cestuji do nějaké země, zvlášť když jsem na dovolené, kupuji knihy napsané místními autory – člověku to dá velký vhled do skutečných pocitů tamních lidí. A jsem zvědavá úplně na cokoli, ovšem jen do jisté míry… nemůžu se stát odborníkem úplně na všechno, prozradila Orit Gadiesh. A ani jiní globálně úspěšní podnikatelé a úspěšné podnikatelky nedají na čtení dopustit.

Čtěte také: 5 tipů, co zvážit, než se pustíte do zásadní profesní nebo podnikatelské změny

I server Podnikatel.cz se zajímal o to, co vlastně čeští podnikatelé čtou a jaké knihy by k přečtení doporučili ostatním. Uspořádal proto malou anketu. V ní se ozvali nejen lidé, kteří knihy nečtou, protože na to podle svých slov nemají čas, nebo ti, co doporučují číst hlavně daňové zákony.

Domácí bestsellery

Jedna z otázek ankety směřovala k tomu, jakou knihu by podnikatelé doporučili ostatním v byznyse, protože jim samotným pomohla, posunula je dál, inspirovala je nebo motivovala. Mezi doporučeními se objevují zahraniční tituly i ty domácí provenience. Druhým příkladem je kniha Na volné noze od Roberta Vlacha, zakladatele portálu Navolnenoze.cz. Doporučuji ji ostatním, protože perfektně shrnuje vše, co člověk má očekávat u podnikání na volné noze. Spousta věcí je intuitivních, ale když se nad nimi člověk pořádně nezamyslí, tak udělá chybu. Tato knížka mi pomáhá se chyb vyvarovat nebo je odhalit včas, stojí v odpovědi.

Mezi favority patří i kniha Pozitivní leader od manažera, kouče a lektora Jana Mühlfeita a Meliny Costi s výmluvným podtitulem Jak energie a štěstí pohánějí špičkové týmy na cestě k úspěchu. A také knihy od podnikatele a školitele osobního rozvoje Ivo Tomana. Mezi témata, kterým se věnuje, patří například motivace, štěstí, úspěch nebo sebevědomí.

Zrcadlo současnosti? 

Jednoho podnikatele inspiroval výběr knih spíše ke komentáři současné politické situace v Česku. 

Doporučil totiž knihu 1984 od George Orwella s dovětkem: Důvod – jak se Velký bratr BabZem usazuje v Česku. A pak Vladaře od Niccolo Machiavelliho, který zase podle něj ukazuje, jak se Velký bratr chová na dobytém území.

Východní inspirace i životopisy

Jedna z podnikatelek zase ráda čte knihu Mnich, který prodal své ferrari od Robina S. Sharmy – o slavném právníkovi, který po infarktu odjel hledat sám sebe do Indie. Podle mého je to kniha plná mouder, která pomáhá podnikateli zvládnout těžké situace. Radí mu, jak se na podnikání dívat jinýma očima. A hlavně pomáhá v myšlení. Negativní myšlenky totiž ovlivňují nejen život, ale i samotný byznys, tvrdí podnikatelka, která má na vysokých příčkách svého čtenářského žebříčku také knihu Čtyři dohody Dona Miguela Ruize. A podnikatelům dále doporučuje i životopisy slavných podnikatelů – například Steva Jobse.

Čtěte také: Máte při podnikání rozlítané myšlenky a bojujete se stresem? Zkuste meditaci

K tomu se přiklání i další respondent nebo respondentka ankety: Kniha to zrovna není, ale sbírám veškeré informace o Baťovi a jeho způsobu podnikání, tvrdí s tím, že zájem o tuto osobnost doporučuje i ostatním.

A pokud se hovoří o duchovní inspiraci v byznysu, indická nebo indiánská moudrost nejsou jejím jediným zdrojem. Jeden z respondentů v anketě označil za svou inspiraci Bibli – kvůli službě druhým. A upozorňuje také na knihu Wayna Grudema Křesťan podnikatel? Ta nabízí pohled na byznys z křesťanského úhlu pohledu.

Jak budovat firmu a jak investovat

Dalším tipem je kniha Od nuly k jedničce od amerického podnikatele Petera Thiela. Ten v roce 1999 spoluzakládal PayPal a pracoval v něm jako CEO do prodeje firmy eBayi v roce 2002. Nabízí zajímavý pohled na byznys a jeho rané fáze budování, komentuje svůj výběr jeden z účastníků ankety.

Brand24

Čtěte také: Jak padnout investorovi do oka? Klíčem je bezkonkurenční pitch deck

Podnikatelky a podnikatelé by si podle něj také neměli nechat ujít text Inteligentní investor od gurua investování Benjamina Grahama. Dobře ukazuje rozdíl mezi investicí, hazardem a spekulací. Některé věci se krásně dají převést i do života, láká k jejímu přečtení.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).