Hlavní navigace

Co je nutné splnit a zajistit, pokud chcete prodávat na farmářských trzích?

30. 5. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Obliba farmářských trhů roste. Pokud se prodejce rozhodne prodávat na nich své produkty, musí splnit řadu zásad. Které jsou ty nejzákladnější?

Prodejci, kteří chtějí své produkty a zboží nabízet na farmářských trzích, musí kromě požadavků na bezpečnost a jakost potravin, dodržet další důležité zásady, které kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. 

Co je třeba zajistit? 

  • Nebalené potraviny je třeba chránit před prachem, dotykem se zemí, kontaktem s kupujícími (ti nesmí na nabízené potraviny sahat, kýchat, kašlat atd.), kontaktem s rukama prodejce (ideální je s nebalenými potravinami manipulovat podávacími kleštěmi nebo s použitím jednorázových rukavic). 
  • Plochy stánku, na které jsou kladeny potraviny, musí být omyvatelné a udržovány v čistotě. 
  • Potraviny vyžadující chlazení (maso, masné a mléčné výrobky, sýry, mléko, čerstvé šťávy, rybí výrobky, cukrářské výrobky apod.) je nutné uchovávat v chladicím zařízení. 
  • Mít přístup k sociálnímu zařízení.
  • Při prodeji nebalených potravin, u nichž případně dochází i k dělení, mít zajištěnu pitnou vodu, dle potřeby i teplou vodu, pokud nebude vyřešena očista nářadí a rukou jiným vhodným způsobem. 

Ještě před vystavením svého stánku na farmářských trzích je nutné udělat povinnou registraci. Pokud budete vzhledem k nabízeným potravinám spadat pod dozorové kompetence Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), měli byste se u ní registrovat prostřednictvím registračního formuláře, upozorňuje inspekce na svých webových stránkách. V případě, že prodejce prodává potraviny živočišného původu, je třeba se nahlásit u příslušné krajské veterinární správy.

Mohlo by vás zaujmout: Zlatý důl zadarmo, nebo velká dřina? Jak se žije pořadatelům farmářských trhů

Dozorové kompetence při kontrole potravin nabízených na farmářských trzích má SZPI a Státní veterinární správa ČR (SVS). Dozorové kompetence jsou rozděleny následovně: 

Brand24

  • a) potraviny rostlinného původu prodávané na schválených i neschválených tržištích – SZPI, 
  • b) potraviny živočišného původu nezpracované a prodávané na schválených i neschválených tržištích – např. ryby, čerstvé maso, med – SVS, 
  • c) potraviny živočišného původu zpracované, prodávané na trhu, stánku, tržním místě (pokud tedy nejsou schválené SVS ) – SZPI 
  • d) u potravin živočišného původu zpracovaných na schválené tržnici či tržišti – SVS.

Pro jasnější pravidla pro prodej na farmářských trzích byl vytvořen tzv. Kodex farmářských trhů, na kterém se podílely Asociace krajů, Sdružení místních samospráv, Svazu měst a obcí a samotní organizátoři.

Prohlédněte si farmářské trhy v Praze

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).