Hlavní navigace

Co je nutné splnit a zajistit, pokud chcete prodávat na farmářských trzích?

Jana Knížková

Obliba farmářských trhů roste. Pokud se prodejce rozhodne prodávat na nich své produkty, musí splnit řadu zásad. Které jsou ty nejzákladnější?

Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Prodejci, kteří chtějí své produkty a zboží nabízet na farmářských trzích, musí kromě požadavků na bezpečnost a jakost potravin, dodržet další důležité zásady, které kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. 

Co je třeba zajistit? 

  • Nebalené potraviny je třeba chránit před prachem, dotykem se zemí, kontaktem s kupujícími (ti nesmí na nabízené potraviny sahat, kýchat, kašlat atd.), kontaktem s rukama prodejce (ideální je s nebalenými potravinami manipulovat podávacími kleštěmi nebo s použitím jednorázových rukavic). 
  • Plochy stánku, na které jsou kladeny potraviny, musí být omyvatelné a udržovány v čistotě. 
  • Potraviny vyžadující chlazení (maso, masné a mléčné výrobky, sýry, mléko, čerstvé šťávy, rybí výrobky, cukrářské výrobky apod.) je nutné uchovávat v chladicím zařízení. 
  • Mít přístup k sociálnímu zařízení.
  • Při prodeji nebalených potravin, u nichž případně dochází i k dělení, mít zajištěnu pitnou vodu, dle potřeby i teplou vodu, pokud nebude vyřešena očista nářadí a rukou jiným vhodným způsobem. 

Ještě před vystavením svého stánku na farmářských trzích je nutné udělat povinnou registraci. Pokud budete vzhledem k nabízeným potravinám spadat pod dozorové kompetence Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), měli byste se u ní registrovat prostřednictvím registračního formuláře, upozorňuje inspekce na svých webových stránkách. V případě, že prodejce prodává potraviny živočišného původu, je třeba se nahlásit u příslušné krajské veterinární správy.

Mohlo by vás zaujmout: Zlatý důl zadarmo, nebo velká dřina? Jak se žije pořadatelům farmářských trhů

Dozorové kompetence při kontrole potravin nabízených na farmářských trzích má SZPI a Státní veterinární správa ČR (SVS). Dozorové kompetence jsou rozděleny následovně: 

PR Summit tip Nulickova

  • a) potraviny rostlinného původu prodávané na schválených i neschválených tržištích – SZPI, 
  • b) potraviny živočišného původu nezpracované a prodávané na schválených i neschválených tržištích – např. ryby, čerstvé maso, med – SVS, 
  • c) potraviny živočišného původu zpracované, prodávané na trhu, stánku, tržním místě (pokud tedy nejsou schválené SVS ) – SZPI 
  • d) u potravin živočišného původu zpracovaných na schválené tržnici či tržišti – SVS.

Pro jasnější pravidla pro prodej na farmářských trzích byl vytvořen tzv. Kodex farmářských trhů, na kterém se podílely Asociace krajů, Sdružení místních samospráv, Svazu měst a obcí a samotní organizátoři.

Prohlédněte si farmářské trhy v Praze