Hlavní navigace

Co je zábor veřejného prostranství a kdy ho lze v podnikání využít?

7. 8. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Co znamená zábor veřejného prostranství, jaká je jeho využitelnost pro podnikatele, jakým způsobem o něj lze požádat a jak vysoké jsou poplatky?

Právní úpravu záboru veřejného prostranství nalezneme v zákoně č. 128/2000 Sb., o obcích, v platném znění (dále jen „zákon o obcích“) a dále také v zákoně č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, v platném znění (dále jen „zákon o místních poplatcích“). Podrobnější podmínky záboru bývají také často stanoveny v obecně závazných vyhláškách jednotlivých obcí, které je za tímto účelem zpravidla vydávají. 

Možnosti užívání veřejného prostranství pro podnikatelské účely

Veřejným prostranstvím jsou podle zákona o obcích všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru. Veřejná prostranství lze za určitých podmínek využít i k podnikatelským účelům a pořádat na nich např. kulturní akce, koncerty, trhy nebo je využít jako plochu pro umístění reklamních zařízení. Podmínkou pro takovéto využití veřejných prostranství zpravidla bývá řádné ohlášení jejich užití pro podnikatelské účely příslušným orgánům (např. obci) v souladu s platnými právními předpisy a úhrada poplatku za takovéto užívání. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).