Hlavní navigace

Názory k článku Co kdybychom přestali jíst maso? Zlikviduje to podnikání?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 9. 2019 1:58

    masox

    Text sám o sobě je podnětný a téma zajímavé, nicméně... proč "Češky a Češi", ale už ne "Mongolky a Mongolové", "Berberky a Berbeři"? Proč "veganky a vegani", ale už ne "nomádky a nomádi", "ponocné a ponocní", "rozsvěcovačky a rozsvěcovači pouličních luceren"? Proč ne "na obyvatelku či obyvatele"? Vždyť to je politováníhodná nedůslednost. Normostrana je král, přece. Jedna Mongolka tuhle, jedna Berberka onde, korunka ke korunce, ono se to nasčítá. ;)

    Jízlivost stranou: podobně jako v případě těch Mongolů či Berberů, naše etnikum se skupinově nazývá "Češi", to je výchozí tvar a rozumí se jím Češi obojího pohlaví. Odvozený tvar "Češka" užíváme tam, kde je řeč výhradně o ženách (např. "Češky vypadly v semifinále"), nebo v případech, kdy potřebujeme vyjádřit nějaký rozdíl mezi muži-Čechy a ženami-Češkami (např. "Češi pijí hodně piva, Češky mají raději víno"). Jinak je nadbytečný. Je-li nadužíván tak, jak to předvádíte zde, působí vyloženě komicky (protože píšete vlastně: "Češi a Češi", "vegani a vegani").
    Nevím, jestli takhle pitvoříte češtinu z vlastní iniciativy, nebo zda vám to vtloukli ve škole. Snad by udělali lépe, kdyby vás bývali naučili, že "rozsvěcovačům pouličních luceren" se říkalo "lampáři"...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).