Hlavní navigace

Co mohou podnikatelé čekat od nové vlády? Například zrušení posledních vln EET

11. 10. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Novou vládu nejspíše sestaví koalice Spolu a Pirátů a Starostů. Prošli jsme předvolební sliby obou koalic a hledali styčné body týkající se podnikání.

Takřka jistě neodstartují poslední vlny EET a je klidně možné, že celý projekt bude zrušen. Drobní podnikatelé by se rovněž mohli dočkat zvýšení hranice pro povinnou registraci k DPH na 2 miliony korun.

Co se dozvíte v článku
  1. Vládu zřejmě složí Spolu a PirSTAN
  2. Konec EET?
  3. Zvýšení hranice pro plátcovství DPH na 2 miliony korun
  4. U Airbnb se musí srovnat podmínky
  5. Částečné úvazky by se měly zjednodušit
  6. Vznikne valorizační mechanismus u minimální mzdy?

Vládu zřejmě složí Spolu a PirSTAN

Nejvíce hlasů získala v letošních volbách do Poslanecké sněmovny koalice Spolu, a to 1 493 905 (27,79 %). V těsném závěsu skončilo hnutí ANO s 1 458 140 hlasy a s 27,12 %. Do Sněmovny se pak ještě dostala koalice Pirátů a STAN, která dostala 839 776 hlasů (15,62 %) a hnutí SPD s 513 910 hlasy (9,56 %).

Z hlediska mandátů je situace následovná. Nejvíce, konkrétně 72, získalo hnutí ANO, přestože v absolutních hodnotách získalo méně hlasů než koalice Spolu. Důvodem jsou nová volební pravidla, kdy je váha hlasu voliče v jednotlivých krajích rozdílná. Vítězné Spolu má tak “jen” 71 mandátů (34 z toho ODS, 23 KDU-ČSL a 14 TOP 09). Třetí koalice Pirátů a STAN bude mít 37 poslanců (33 Starostové a 4 Piráti) a čtvrtá SPD 20.

Krátce po zveřejnění volebních výsledků oznámily koalice Spolu a Pirátů a STAN společné memorandum, že vytvoří společnou vládu a nevstoupí do jednání s žádnou jinou stranou. I když zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana může povolební uspořádání zkomplikovat, dá se předpokládat, že zmíněné koalice dříve nebo později nakonec vládu skutečně utvoří. Server Podnikatel.cz se proto podíval na předvolební sliby obou koalic, které se týkaly daní a podnikání a na kterých je mezi koalicemi shoda.

Konec EET?

Změny se pravděpodobně dotknou elektronické evidence tržeb (EET), která byla pozastavena do konce roku 2022. Dle plánů končící Babišovy vlády se měla EET znovu spustit 1. ledna 2023, kdy se do evidence měly zapojit i poslední dvě vlny podnikatelů (řemeslníci, advokáti, lékaři atd.).

A právě poslední dvě skupiny podnikatelů se do EET nakonec takřka jistě nezapojí, jelikož koalice Pirátů a STAN EET pro poslední dvě vlny odmítala a koalice Spolu chtěla zrušit celé EET. Vzhledem k tomu, že koalice Pirátů a STAN hovořila o tom, že o úplném zrušení EET pro podnikatele v 1. a 2. vlně chce rozhodnout po důkladném zhodnocení jejích přínosů, není nemožné, že EET zcela skončí. Pokud by se skutečně přínos potvrdil, bude nutné, aby EET přinášela podnikatelům i uživatelské benefity, tedy zjednodušit jim správu daní a odvodů či odstranit jiné duplicity, které po nich vyžadují úřady, přičemž EET státu tato data poskytuje, komentoval v červnu za koalici Pirátů a Starostů poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Psali jsme: O osudu EET rozhodnou volby. Jak se k opětovnému startu staví jednotlivé strany?

Zvýšení hranice pro plátcovství DPH na 2 miliony korun

Obě koalice se dále shodují na tom, že by se měla zvýšit hranice obratu pro povinnou registraci k DPH na 2 miliony korun, po čemž volají podnikatelé. Podle Hospodářské komory ČR by zvýšení limitu snížilo administrativní náročnost podnikání pro drobné podnikatele. Zvýšení limitu v tuzemsku nebrání ani pravidla EU. ČR si může požádat o zvýšení limitu a není třeba, aby se kvůli tomu složitě revidovalo znění směrnice o DPH. Podobně v minulosti postupovalo např. Slovinsko, připomněl Miroslav Diro, mluvčí Hospodářské komory ČR.

V únoru 2020 navíc vyšla v Úředním věstníku Evropské unie směrnice, která se týká zvláštního režimu podpory malých a středních podniků, kdy členské státy budou mít nově možnost se od roku 2025 svobodně rozhodnout pro vznik plátcovství DPH až na 85 000 EUR.

Jak server Podnikatel.cz upozornil už před volbami, nárůst limitu podporovaly jak obě koalice, tak dokonce hnutí ANO, které ovšem ve Sněmovně opakovaně hlasovalo opačně. ODS opakovaně takový krok navrhovala a TOP 09 a KDU-ČSL ji podpořily. Vždycky jsme ale narazili na odpor Aleny Schillerové. O to vtipnější je, když toto navýšení limitu následně najdeme ve volebním programu hnutí ANO, komentoval pro server Podnikatel.cz Václav Smolka, mluvčí ODS. Bez ohledu na hnutí ANO však budou mít koalice dostatek hlasů, aby tuto změnu realizovaly.

Psali jsme: Zvýšení limitu pro registraci k DPH na 2 miliony Kč? Pro je ANO, Spolu i PirSTAN

U Airbnb se musí srovnat podmínky

Shoda rovněž panuje ohledně Airbnb a spol., kdy jsou obě koalice přesvědčeny, že by se měly srovnat podmínky soustavného krátkodobého pronájmu turistům a klasického poskytování ubytování. Pokud někdo soustavně vydělává na krátkodobém pronájmu, není podle Spolu ani Pirátů a STAN možné, aby se vyhýbal placení daní a poplatků a plnění dalších povinností, kterými jsou vázáni velcí podnikatelé v těchto službách.

Psali jsme: Přitvrdí vůči Airbnb a spol.? Politické strany prozradily, co plánují po volbách

Částečné úvazky by se měly zjednodušit

Obě koalice mají také stejný pohled na částečné úvazky, které chtějí zjednodušit a zatraktivnit, například skrze daňové zvýhodnění, čímž by se na trh práce mohlo zapojit více lidí, kteří si z různých důvodů nemohou dovolit plný úvazek.

Psali jsme: Firmám chybí lidi. Jsou podle politických stran řešením zahraniční pracovníci?

Vznikne valorizační mechanismus u minimální mzdy?

Možná shoda je i u minimální mzdy, kde prakticky celá politická scéna hovoří o zavedení valorizačního systému. Otazník však visí nad tím, jak by měl valorizační mechanismus vypadat. Návrh na jeho zavedení byl sice během posledního volebního období předložen ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD), k jeho schválení ale nakonec nedošlo. Maláčová chtěla navázat minimální mzdu na mzdu průměrnou. Konkrétně měla minimální mzda činit 0,5násobek průměrné hrubé měsíční mzdy za předminulý kalendářní rok.

Obecně s principem valorizačního mechanismu souhlasí i podnikatelé, ale návrh z dílny MPSV se jim zrovna nezamlouval. Hospodářská komora ČR raději navrhuje, aby se výše minimální mzdy odvíjela od mediánu mezd a také od predikcí ministerstva financí používaných při každoročním sestavování státního rozpočtu, nikoliv pouze na zpětném pohledu tak, jak navrhuje MPSV.

skoleni_15_4

Psali jsme: Místo dohadování valorizační mechanismus, strany se u minimální mzdy shodují

Koalice by se v neposlední řadě mohly shodnout na změnách v oblasti DPH, kde například Spolu navrhuje návrat ke dvou sazbám. Podobně jako u výše uvedených věcí ukáží následující měsíce až roky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).