Hlavní navigace

Co přinese novela občanského zákoníku v oblasti bytového spoluvlastnictví?

31. 8. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Novela zákoníku práce přináší řadu zásadních změn. Zejména pak v oblasti bytového spoluvlastnictví.

Od 1. července 2020 nabyla účinnosti relativně rozsáhlá novela zákona č. 89/2012, občanského zákoníku, v platném znění (dále jen „občanský zákoník“), publikovaná ve Sbírce zákonů pod č. 163/2020 Sb. Vzhledem k tomu, že občanský zákoník byl od nabytí jeho účinnosti již několikrát novelizován, a to ne vždy zcela šťastně a zdařile, pokouší se tato novela občanského zákoníku napravit alespoň některé předchozí přešlapy, jako třeba znovuzavedení předkupního práva ke spoluvlastnickým podílům, které se nyní opět opouští a ruší, což je pro vlastníky bytových jednotek bezesporu dobrá zpráva. Obdobně pragmaticky se novela staví i k dalším záležitostem týkajícím se bytového spoluvlastnictví, které se snaží buď zpřehlednit a vyjasnit, nebo zjednodušit. Celkově se tedy její příchod dá označit za pozitivní.

Daně x

Zrušení předkupního práva

Jednou z důležitých změn, které aktuální novela občanského zákoníku přináší, je zrušení dosavadní problematické právní úpravy předkupního práva spoluvlastníků nemovitosti. Od nabytí účinnosti nového občanského zákoníku v roce 2014 se předkupní právo ke spoluvlastnickému podílu rušilo a opět zavádělo, přičemž nyní to snad už vypadá, že bude touto novelou občanského zákoníku zrušeno již na dobro. 

Předkupní právo ostatních spoluvlastníků nemovitosti totiž doposud dělalo značné potíže zejména v souvislosti s prodejem bytových jednotek, kde ke spoluvlastnickému podílu majitele bytu na společných částech budovy a pozemku (do čehož mnohdy spadaly i garáže náležející k bytové jednotce), měli podle zákona předkupní právo ostatní spoluvlastníci bytového domu. Těch však mohlo být desítky a někdy i stovky. Prodávající v takovém případě byli nejprve povinni uzavřít kupní smlouvu na prodej svého bytu a následně museli o uzavření kupní smlouvy informovat všechny ostatní spoluvlastníky a vyzvat je k uplatnění jejich předkupního práva, jelikož pokud by to prodávající zanedbali, mohli by se spoluvlastníci svého předkupního práva domáhat i soudní cestou. Novela občanského zákoníku tuto velmi problematickou a zbytečně administrativně zatěžující zákonnou úpravu předkupního práva téměř kompletně ruší a navrací stav do doby po 1. lednu 2014, což je pro podnikatele určitě vítanou změnou. Jen je třeba dát pozor na to, že nová právní úprava se uplatní až na smlouvy uzavřené po nabytí účinnosti novely občanského zákoníku, tedy po 1. červenci 2020.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).