Hlavní navigace

Co se děje s padělky a neokolkovanými cigaretami, které zabaví celníci?

6. 11. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na českém trhu se stále objevuje celá řada padělků. Jaký je postup, pokud jsou padělané věci, případně neznačený líh či neokolkované cigarety, zajištěny?

Jen za posledních deset měsíců zajistili moravskoslezští celníci téměř 2000 kusů padělků různých komodit. Jednalo se především o obuv, elektroniku (mobily, kryty, adaptéry, krabičky), hračky a oděvy. 

Škoda, která by prodejem vznikla majitelům ochranné známky, byla vyčíslena na téměř tři miliony korun.

Čtěte také: Gucci kabelka v řádu tisíců vůbec není od Gucciho. Obchodníka můžete udat 

Co se děje se zajištěným zbožím?

Pokud se jedná o padělky oděvů, ne vždy skončí v drtičce nebo spalovně. Padělané oděvy mohou posloužit potřebným. Jsou tak darovány například Červenému kříži nebo diagnostickým ústavům. Jednou z podmínek však je, že gestoři na ochranu duševního vlastnictví ho označí jako vhodné, nevykazující známky zdravotní závadnosti nebo nebezpečnosti. Dále musí majitel ochranné známky souhlasit se způsobem a konečným výsledkem odstranění markantů jeho ochranné známky. 

Psali jsme: Luxusní obchod v centru Prahy prodával boty za 40 tisíc, jednalo se o padělky

Tabák a alkohol se likviduje

Od začátku roku zajistili moravskoslezští celníci 3560 kg tabáku v surovém stavu, 308 000 kusů nekolkovaných cigaret, 2400 litrů neznačeného alkoholu a 86 000 litrů minerálních olejů. Tyto vybrané výrobky byly zajištěny buď ve vozidlech, nebo na tržnicích či v kamenných obchodech. Tabák a cigarety putují do drtičky odpadů. 

Neznačený líh a alkohol skončí buď v čističce odpadních vod nebo ve spalovně. Případně, pokud jsou splněny dané podmínky, může jít toto zajištěné zboží do veřejné dražby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).