Hlavní navigace

Co vám to přinese, když budete ve firmě tančit? Nejen mozek v kondici

4. 7. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Tanec se ve firmách spojuje se zdravotními benefity, snížením stresu, tmelením týmů nebo lepší produktivitou. A zároveň podle průzkumů udržuje mozek v kondici.

Tanec navíc může být pro zaměstnance nebo podnikatele i nosným posunem v osobním rozvoji. Srovnat hodnoty a ukázat, co to znamená mít hlavu skutečně vztyčenou.

Lepší zdraví i týmová produktivita

Tanec je ve firmách součástí oslav a teambuildingů. Vedle toho spontánního, který proběhne jen tak bez přípravy třeba na závěr vánočního večírku, ovšem může tanec, když se k němu přistupuje s určitým záměrem, přinášet i jiné benefity. Tady je inspirace ze zahraničí i tuzemska.

Jill Roberts působí ve Velké Británii jako Business Dance Specialist. Jako učitelka tance a profesionálka zaměřená na fitness se mimo jiné specializuje na výuku tance přímo na pracovišti. Na svém profilu na síti LinkedIn shrnula přínosy, které podle ní tanec do firem přináší. Tvrdí, že tanec zlepšuje tělesné a duševní zdraví a pohodu, a tím i osobní a týmovou produktivitu. Když se totiž lidé dobře cítí, mají ze sebe lepší pocit a pak také lépe pracují. Tanci také připisuje podporu sociální interakce, vztahů a budování týmů. S tím, že tanec odstraňuje bariéry mezi lidmi a týmy, pomáhá lidem navzájem se poznat, zlepšuje náladu a pozitivně dopadá na zdraví a kondici, a to nejen jednotlivců, ale i skupin.

Čtěte také: Chcete začít podnikat v rámci svobodných povolání? Povinností máte poskrovnu

Navíc podle ní tanec lidem umožňuje cítit se jako rovní s rovnými, rozptyluje konflikty, zlepšuje komunikaci a vzájemný respekt nebo rozvíjí pozornost, koncentraci a kreativitu. Ještě ke všemu tvrdí, že tanec také může otevírat nové možnosti řešení problémů, rozhodování a jednání, protože je vytržením z běžné pracovní rutiny, a v neposlední řadě podporovat motivaci.

Tancem lze pečovat o kognitivní schopnosti

Nejde přitom jen o slušivou reklamu na její podnikatelské aktivity – jednorázové nebo kontinuální taneční lekce ve firmách. Přínosy tance totiž potvrzují i výzkumy. A to přínosy, které mohou firmy zajímat. Některé z nich shrnuje Richard Powers, který se tancem zabývá na Stanford University, ve svém textu Use It or Lose It: Dancing Makes You Smarter, Longer. Uvádí, že tanec, například vedle snižování stresu nebo zlepšení nálady, s nimiž se už dlouho spojuje, propojuje také několik funkcí mozku najednou, kinestetickou, racionální i emocionální, a zvyšuje tak neuronovou konektivitu. Tanec tedy podporuje duševní ostrost a snižuje hrozbu demence – mnohem výrazněji než například četba, plavání nebo golf, s nimiž ho výzkumníci porovnávali.

Čtěte také: Průmysl pramení i v umění. Prahu přetvářejí kreativci, kteří podnikají po svém

Nejedná se ale o jakýkoliv tanec. Nejvějtší vliv na zachování kognitivních schopností má takový tanec, kdy je potřeba se hodně a rychle rozhodovat, ne ten, kde se jen dokola opakují stejné a dobře známé pohybové vzory či sekvence. Čím více rozhodování je při tanci potřeba, čím častěji se tančí a čím dříve se s tancem začne, tím podle něj lépe. Což může být přínosné zjištění ve chvíli, kdy jsou lidé pracovně aktivní do mnohem vyššího věku, než bývalo zvykem.

Prolomit ledy, učit se od těla

Boston Mobile Dance Studio zase vytváří pro firmy pohybové teambuildingy určené pro týmy, ty nově sestavené i zkušenější, pro týmy, které chtějí účinněji spolupracovat, dosáhnout lepších výsledků nebo se jenom pobavit. S choreografem přitom během několika lekcí spolupracují na skupinové choreografii.

Cílem je prolomit ledy, sblížit členy týmu a podpořit jejich schopnost týmově pracovat, posílit jejich vzájemnou komunikaci, týmového ducha a nadšení. Nehledě na to, že tanec pomáhá rozvíjet i další kompetence – třeba vytrvalost, disciplínu nebo houževnatost. Kromě natočeného videa a zážitku z veřejné prezentace ve firemních prostorách si tým odnáší povědomí o tom, co se tancem naučil, na jaké překážky narazil a jak je překonal. Což může promítnout i do své běžné práce.

Do Česka teď propojení byznysu a tance vnášejí tanečník a choreograf Václav Kuneš a Martin Hudeček, který se věnuje transformaci korporací. Připravují pro firmy interaktivní workshop, v němž propojují myšlení a pohyb, tělo a mysl, byznys a tanec. Ptají se: Přemýšleli jste někdy o firmě jako o živém organismu? Pokud ano, víte, jak je to užitečné. Pokud ne, potom začněte. A jak tvrdí, chtějí ukázat, že je možné se od vlastního těla učit, jak být lepším člověkem, podnikatelem a leaderem.

Všude je hranice, která se dá posunout

Přínos tance pro práci, která s ním na první pohled nijak nesouvisí, poznala na vlastní kůži i Petra Kašparová, která pracuje jako patoložka a přidává pohled ze strany zaměstnanců. Tančit sice nechodí organizovaně v práci, ale i do její profese jí tanec, který ji radikálně posunul mimo její komfortní zónu, mnohé vnesl.

Čtěte také: Chcete ukázat rebelskou duši? Podpořte svou značku pomocí originálního graffiti

Brand24

Práce na patologii je podle ní psychicky náročná, na znalostech, úsudku a rozhodnutí patologa hodně záleží. Sedí, dívá se do mikroskopu a z malého kousku tkáně živého člověka poznává, jestli bude živý a zdravý, nebo ne. A pokud ano, patolog nezažije radost z jeho uzdravení – vrací se k němu jen nemocní, dodává. Fyzicky je to, jak tvrdí, naopak práce monotónní, protože většinu času sedí u mikroskopu, hlavu má strnule vystrčenou dopředu a trochu do předklonu, zápěstí vykonávají opakované kroutivé pohyby při ostření mikroskopu. Většina patologů trpí chronickým stresem, bolestmi svalů a krční páteře, vypočítává typické potíže svého povolání.

Nejdřív začala latinsko – americké tance tancovat sólově, ale za zásadní považuje kurzy, kde se amatérům věnují profesionální tanečníci latinsko – amerických tanců. Začala chodit na individuální lekce. Jak říká, stále se učí nehrbit, pohybovat se s plně rozvinutým hrudníkem, zpevněným středem těla a vztyčenou hlavou, soustředit se na přesné provedení každého pohybu. Srovnala jsem si hodnoty a pochopila, že v jakémkoliv oboru bude vždycky další hranice, kterou je možné posunout. A než k ní člověk dojde, je lepší dělat dobře základ než šolichat věci, na které nestačí. S hlavou vztyčenou navíc není možné vypadat poraženecky, vysvětluje. Jak velkým to může být v jakékoliv práci benefitem, je přitom nasnadě.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).