Hlavní navigace

Co všechno potřebujete při otevření stánku? Ukazujeme na příkladu

30. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Léto vrcholí a řada podnikatelů si snaží vydělat stánkovým prodejem. Ukazujeme na reálném příkladu, co všechno potřebujete, když si chcete stánek otevřít.

Potřebujete poradit od odborníka? K dispozici jsou odborné poradny, kde vám vybraní odborníci odpovědí rychle a kvalitně. Další informace v Podmínkách užívání.

Vybraný dotaz z Právní poradny

Rád bych začal provozovat stánkový prodej trdelníků. Jednalo by se o stánek mobilní, pojízdný a prodej by probíhal v centru města. Chci se zeptat, jaký obor živnosti je potřeba a co je vše nutné zajistit (kde ohlásit, jak provozovat, atd.).

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Pro výrobu a prodej trdelníků musíte mít z hlediska živnostenských předpisů živnostenské oprávnění k činnosti „Hostinská činnost“. Jedná se o živnost řemeslnou, kdy je nutné splňovat určitou kvalifikaci, případně jmenovat odpovědnou osobu, která tyto podmínky splňuje.

Požadovanou kvalifikací je:

a) střední vzdělání s výučním listem v oboru nebo střední vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo

b) střední vzdělání s maturitou v oboru nebo střední vzdělání s maturitou v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo

c) vyšší odborné vzdělání v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo

d) vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru, nebo

e) uznání odborné kvalifikace podle zákona č. 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona č. 179/2006 Sb., nebo

f) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo

g) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo

h) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle § 7 živnostenského zákona 

Vlastní provoz mobilního stánku na veřejném prostranství podléhá pravidlům stanovených příslušnou obcí. Např. v Praze je nejprve nutné požádat o zařazení do tzv. tržního řádu Hlavního města Prahy. V případě jeho povolení  je pak nutné získat souhlas příslušné městské části pro zábor komunikace pro daný účel. Doporučuji kontaktovat obecní úřad města, ve kterém budete působit, pro zjištění podrobnějších podmínek.

Před zahájením prodeje ve stánku je třeba toto ohlásit na hygienické stanici (formulář Vám poskytne hygienická stanice příslušná podle místa umístění stánku), Státní zemědělské a potravinářské inspekci a na živnostenském úřadě.

skoleni_15_4

Stánek musí být při provozu označen názvem firmy podnikatele, IČem a údajem o místě nebo sídle podnikání.

Petr Čížek, ZalozFirmu.cz

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).