Hlavní navigace

COVID III má definitivně zelenou. Vláda podpořila také další pomocné programy

27. 5. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vláda schválila vyhlášení záručního programu COVID III, uvolnila 2,5 miliardy na ošetřovné pro OSVČ a podpoří také další programy.

V rámci záručního programu COVID III mohou firmy s až 500 zaměstnanci požádat banky o půjčky se státní zárukou. 

Program navazuje na již vyhlášené programy COVID I, COVID II a COVID Praha, ale bude mít celorepublikovou působnost a podpoří podniky až do 500 zaměstnanců. Alokace programu je podle schváleného zákona o poskytnutí státní záruky České republiky na zajištění dluhů Českomoravské záruční a rozvojové banky, v souvislosti se zmírněním negativních dopadů způsobených virem SARS-CoV-2 150 miliard korun, což umožní podpořit úvěry v objemu až 500 miliard korun.

Podrobnosti najdete v článku Vláda schválila COVID III. Na záruky půjde 150 miliard

Vláda podpořila program Czech Rise Up 2.0

Vláda souhlasila také s další podporou inovativních firem, které se zaměřily na nové projekty výroby ochranných prostředků na území ČR a další nové technologie v boji s nemocí covid-19. Ministerstvo průmyslu a obchodu už tyto projekty podpořilo dotačním programem Czech Rise Up – Chytrá opatření proti covid-19. Psali jsme o něm v článku Vláda schválila nové programy, které podpoří české firmy v boji s koronavirem a podařilo se díky němu realizovat sedmnáct úspěšných projektů za více než 550 milionů korun. 

Pokračování programu má název Czech Rise Up 2.0 a bude obsahovat dvě výzvy. První se úzce zaměří na finální fáze dokončení výzkumu a vývoje, popř. certifikace a ochrany práv medicínských řešení v souladu se schválenou notifikaci Evropské komise. Druhá pak bude zaměřena na pokračování podpory formou de minimis pro úzce definovanou skupinu projektů, které budou zaměřeny na využití stávajících technologií pro vznik medicínských a nemedicínských řešení, jejichž cílem je zvládnutí ekonomických a společenských následků krize, příprava na případnou druhou vlnu pandemie a podpora strategických technologií, a to ve střednědobém horizontu. Na tento program plánuje ministerstvo vyhradit až 300 milionů korun. 

OSVČ mohou stále žádat o ošetřovné

Vláda souhlasila s vyčleněním 2,5 miliardy korun na podporu osob samostatně výdělečně činných, které v době pandemie musely pečovat o děti. Jedná se o dotační program s názvem Ošetřovné pro OSVČ. Tato forma státní podpory má za cíl podpořit ty osoby samostatně výdělečně činné, včetně osob podnikajících v oblasti zemědělské a lesnické prvovýroby, které musely přerušit podnikání z důvodů péče o školou povinné dítě do 13 let či osobu závislou na cizí pomoci alespoň ve stupni I do 26 let v době, kdy byly z rozhodnutí vlády uzavřeny školy a sociální služby. Tito drobní podnikatelé mohou požádat o dotaci ve výši 500 korun na den. 

Přečtěte si: Ošetřovné pro OSVČ se zvýší na 500 Kč denně, bude se vyplácet až do konce června 

skoleni_15_4

Připravuje se program COVID – NÁJEMNÉ

Další program podpory podnikatelů postižených celosvětovým šířením onemocnění COVID-19 je COVID – NÁJEMNÉ. Vláda vzala na vědomí jeho vyhlášení a parametry a schválila na něj uvolnit dalších 5 miliard korun. Tento program má poskytnout podporu podnikatelům provozujícím maloobchodní podnikatelskou činnost nebo poskytování služeb zákazníkům v provozovnách na základě nájemní nebo podnájemní smlouvy, kterým byl na základě přijatých mimořádných opatření zakázán prodej zboží a služeb v provozovnách, a tím snížena schopnost tvořit zisk a platit nájemné. 

Takto postižení podnikatelé budou moci požádat o podporu až do výše 10 milionů korun. Podmínkou je, že pronajímatel sleví 30 procent z ceny nájmu za duben až červen a 20 procent z nájmu uhradí sám provozovatel.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).