Hlavní navigace

COVID III zatím zůstává za očekáváním, záruky půjde ale využít i v roce 2021

19. 10. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
O program záruk COVID III zatím není takový zájem, jak vláda předpokládala. Program nicméně bude prodloužen do příštího roku.

Program COVID III v současné době funguje ve spolupráci s komerčními bankami ve formě portfoliového ručení. Za půjčky ručí Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) a na její výzvu se do projektu zapojilo celkem 20 finančních institucí. Aktuálně lze záruky využít jen na provozní úvěry, nově by to ale mělo být možné i na úvěry investiční.

Záruky půjdou i na investiční úvěry

Vláda schválila návrh novely zákona, která prodlouží záruční program COVID III i na rok 2021. Evropská komise před několika dny prodloužila Dočasný rámec programu pro veřejné podpory financování podnikatelů do poloviny příštího roku. Proto jsem ihned vládě předložila novelu zákona, která umožní, aby záruky za úvěry podnikatelům v rámci programu COVID III mohly být poskytovány i k úvěrům sjednaným v příštím roce. S komisí přitom budeme dále jednat o jeho prodloužení až do konce roku 2021, komentovala ministryně financí Alena Schillerová.

Novela zákona dále rozšiřuje okruh poskytovaného ručení. Nově bude možné podpořit nejen provozní, ale také investiční úvěry. Zároveň se má také prodloužit doba, po kterou může být úvěr kryt ručením ČMZRB s následnou státní zárukou, a to nově až do konce dubna 2026.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Jaké jsou nyní parametry záruky

Plnění z ručení ČMZRB zůstává limitováno ve vztahu ke každé konkrétní bance do výše 30 % celkového úvěrového portfolia zahrnutého do programu COVID III.

Parametry v případě malých a středních firem (méně než 250 zaměstnanců):

skoleni_15_4

  • ručení poskytováno nejvýše v rozsahu 90 % dluhu z jednotlivého poskytnutého úvěru, tedy podíl úvěrující banky na riziku je minimálně 10 %
  • plnění ze záruky v jednotlivém případě omezeno částkou 45 mil. Kč, neboť program je parametricky nastaven na úvěry do 50 mil. Kč (90 % limit krytí odpovídá absolutní částce 45 mil. Kč)

Parametry podnikatelů zaměstnávajících 250 – 500 zaměstnanců:

  • ručení poskytováno v maximálním rozsahu 80 % poskytnutého úvěru, tedy podíl úvěrující banky na riziku je minimálně 20 %
  • plnění ze záruky omezeno částkou 40 mil. Kč (80 % z 50 mil. Kč)

O program zatím velký zájem není

Přestože podle vlády umožní záruky podpořit poskytnutí úvěrů až ve výši 495 mld. Kč, v realitě zájem zaostává za očekáváním. Ke dni 11. října bylo schváleno 2 124 žádostí v celkové hodnotě 13,2 mld. Kč zaručených úvěrů. Do programu banky a spořitelní družstva prozatím přijaly 4 531 žádostí v objemu 26,9 mld. Kč, tedy méně než 5 % celkové odhadované částky podpory.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).