Hlavní navigace

Covid příplatek? V žádném případě, reagují Češi na praktiky z USA

7. 8. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Na internetu kolují fotky účtenek, kdy američtí podnikatelé účtují svým zákazníkům covid příplatek. V Česku na to zapomeňte, upozorňují podnikatele Češi.

Jak vyplývá z ankety, kterou Podnikatel.cz připojil k článku o covid příplatku, většina lidí by se zavedením covid příplatku nesouhlasila.

Negativní stanovisko vyjádřilo celkem 74 % hlasujících. Jen 11 % Čechů by se zavedením covid příplatku souhlasilo, pokud by to podnikatelům pomohlo. Dalších 14 % se nedokázalo rozhodnout. V anketě v době vydání tohoto článku hlasovalo celkem 1132 čtenářů.

V USA se s covid příplatkem zákazníci již setkali

V USA je ale covid příplatek realitou. Psal o tom například server NBC News. Začalo to emaily, které dostali zákazníci od některých privátních stomatologů. Poplatek zdůvodnili náklady na zajištění ochranných a hygienických pomůcek. 

Čtěte také: Bezpečnost a ochranu zdraví musíte zajistit i při home office. Co se doporučuje?

Podobnou zkušenost s navýšením ceny měli i někteří zákazníci v restauracích, konkrétně pak v Las Vegas. Vyfocené účtenky s označeným covid příplatkem se šíří po internetu. Restaurace argumentovaly opět pořízením ochranných pomůcek, novými hygienickými postupy, rostoucí cenou potravin, či dokonce sníženou obsazeností restaurace. 

Nové příplatky účtují v USA i kadeřnické salóny, které je označují za sanitační. O dočasný covid poplatek si za každý semestr řekla i Univerzita Michigan. Je ve výši 50 dolarů. Její studenti ale proti podobným praktikám protestují. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).