Hlavní navigace

Coworkingová centra dnes už nenabízí jen stůl a židli

15. 3. 2019
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Coworkingových center je v naší republice mnoho a každé je jedinečné. Ceny jsou příznivé a pro společenského freelancera jde téměř o jasnou volbu.

Coworking je skvělou volbou pro ty, které už například omrzelo pracovat pouze z domu a ke kanceláři chtějí i něco navíc. 

Klasickým kancelářím už téměř odzvonilo, protože dnešní generace vyhledává moderní pracovní prostředí, komunitu lidí a flexibilní nájemní podmínky. Dnešní klient nechce investovat do nábytku ani technologického vybavení, ale zároveň chce mít všechny tyto věci součástí svého nájmu. Také téměř zmizely požadavky na úložné prostory, jelikož většina klientů přichází do kanceláří jenom se svými notebooky nebo tablety. Dnešní generace chce pracovat v kvalitním designovém prostředí, ale zároveň mít možnost využívat místa pro odpočinek, relaxaci a komunikaci. Většině našich dnešních klientů záleží na dobré dopravní dostupnosti a napojení na městskou infrastrukturu, popisuje Žaneta Morovská z WorkLounge

Coworking je primárně určený pro člověka, většinou freelancera pracujícího na notebooku nebo na počítači, který místo práce z domu nebo kavárny chce mít někde své pracovní místo, kde má možnost přijít do kontaktu s jinými coworkery. Navíc je to pro něj finančně výhodnější, než kdyby si platil celou kancelář. Zájem o coworking pak závisí na mnoha aspektech, například na místu, kde se nachází, na atmosféře a v neposlední řadě na individuálních potřebách samotného coworkera. V případě Zlína je zájem o coworkingové pronájmy nižší v porovnání s jinými městy. Máme zkušenosti, že ve většině případů lidé raději pracují z domu nebo mají svou kancelář, kde se mohou zavřít, popisuje Lucia MrázkováUPPER – Centra kreativních průmyslů a podnikání. 

V dnešní době, při současném rychlém rozvoji technologií a podnikatelských příležitostí, nikdo neví s několikaletou prognózou, jak se jeho mladý nový byznys bude rozvíjet. Právě proto většina klientů hledá flexibilitu v nájemních smlouvách a zároveň práci ve tvůrčí komunitě. Na rozdíl od coworkingových prostorů v předešlých letech dnešní klient vyhledává také možnost pracovat v soukromí své vlastní kanceláře, ale přímo napojené na společný lounge, což WorkLounge jako jeden z mála umožňuje, doplňuje Žaneta Morovská.

Možnosti, kde si jako podnikatel odpočinout, najdete v článku 3 zaručené tipy na to, jak si od podnikání na chvíli pořádně „odfrknout“

Každé centrum je jedinečné

Lidé přemýšlející o coworkingu mají na výběr ze spousty možností, samozřejmě v závislosti na městě. Každé centrum je jedinečné a záleží, co od něj člověk vše vyžaduje. Například WorkLounge není klasický coworkingový prostor, ale spíše hybrid mezi kancelářským prostorem a coworkingem. To členům zajišťuje na jedné straně soukromí při jejich práci a zároveň možnost komunikace a využívání komunity v ostatním čase. Jedná se tedy o kanceláře s duší coworkingu. Všechny prostory jsou klimatizované, kanceláře oddělené a každé jednotlivé pracovní místo obsahuje pracovní stůl, pohodlnou ergonomickou židli, kontejner pro uložení osobních věcí, lampičku a zejména klid pro práci, vyjmenovává Žaneta Morovská. 

Lidé tam přichází ze dvou základních důvodů: hledají vhodné prostředí pro získávání kontaktů a komunikaci a většina z nich zároveň hledá klid pro svou práci. K tomu slouží unikátní systém malých privátních kanceláří. Ani jedna z obou uvedených věcí vás v kavárně určitě nepotká, což je zásadním rozdílem mezi kavárnou a naším WorkLounge, dodává dále Žaneta Morovská.

Ergonomie je důležitá, věnovali jsme se jí například v článku Lezete s notebookem do peřin, když vás omrzí sezení? Krční páteř vám nepoděkuje

Jiné pražské centrum – SVĚT-HUB cowork je zase unikátní v tom, že minimalizují odpad a náklady na celkový provoz a mají zde hodně zelených rostlin v minimalistickém do it yourself prostředí, což přispívá k útulnosti a efektivnosti. Náš SVĚT-HUB přirozeně promlouvá k lidem, kteří se stávají členy. Někdy si nejsem jistá, jestli si náš prostor vybírá lidi nebo lidé prostor, doplňuje s úsměvem Kristýna Holubová z tohoto centra. Ta dále dodává, že lidem u nich stačí pracovní místo, relativní klid, dobré wifi připojení a káva. Také pořádají společné obědy a za slunečného dne dávají stolky ven a užijí si oběd v prostředí přilehlého parku. Coworkingový motor Liberec se po dřívějších zkušenostech zaměřuje hlavně na pronájmy jednací, školicí a přednáškové místnosti. Coworkingové služby stále nabízí, ale jsou zřídka využívané a neuživily by je. Jedná se o spojené nádoby – když už někdo přijde a je tam sám, už se znovu nevrátí, vysvětluje Michal Kalát. V současné době udržují tři pevná pracovní místa a jako recepce funguje místní kavárna, která se těší stále větší oblibě. 

Zlínský UPPPER nabízí jednodenní nebo měsíční pronájmy, které zahrnují v rámci jednoho pracovníka místa stůl, židli, uzamykatelnou skříňku a wifi připojení. Když se jedná o dlouhodobého coworkera, který má minimálně jednoměsíční nájem, může po dobu pronájmu využívat výhody jako ostatní členové centra, což jsou nájemci v ateliérech. To znamená, že mohou využívat bezplatné poradenství z oblasti podnikání a ostatní prostory UPER, jako je chill-out zóna, meeting room pro schůzky s klienty nebo open space v případě větší akce, vyjmenovává Lucia Mrázková.

Jak vypadá typický coworker a kolik zaplatí?

Ve WorkLounge jsou typickými klienty jak jednotlivci, tak i větší týmy, které vyhledávají výše popsané výhody. Cena za jedno pracovní místo se pohybuje od 5000 korun a cena za členství a vstup do společného Loungového prostoru je od 3500 Kč měsíčně bez DPH. WorkLounge v rámci členství nabízí vstup na všechny tři pobočky WorkLounge (Václavské náměstí, Forum Karlín i na jejich první pobočku na Floridě), dále velkou škálu služeb, kterou každý, ať už začínající či funkční subjekt, potřebuje. Nabízí čtyřiadvacetihodinový přístup do jejich prostor k využívání plně vybavených jednacích místností, konferenční místnosti pro počet až 50 lidí, barevné kopírky a tiskárny, plně vybavené kuchyňky, s různými druhy káv, čajů, ochucené vody, ale hlavně a zejména jejich propojenou komunitu. Máme také svoji vlastní aplikaci, ve které mohou naši členové nejen komunikovat, ale i nabízet či poptávat všechny své služby, využívat různých slev, které pro naše členy obstaráváme, a rezervovat si online jednací místnosti, popisuje Žaneta Morovská.

skoleni_15_4

V centru SVĚT-HUB se typicky zabydlují na delší dobu jednotlivci nebo malé týmy, které potřebují v klidu pracovat a už mají zároveň svoje klienty. Máme u nás členy z řad IT, neziskovek, překladatele, marketéry, architekty, sídlí u nás organizace Wikimedia, vyjmenovává Kristýna Holubová. Jedno místo zde vyjde na 2500 korun měsíčně a je jedno, zda zde člověk stráví 3 nebo 7 dní v týdnu. 

Ve Zlíně využívají coworkingu nejčastěji dva typy lidí. Tím prvním je většinou freelancer, který je na nějakou dobu ve Zlíně a hledá dočasný prostor, kde může pracovat. A druhý člověk na volné noze, který buď začíná své podnikání, nebo nějakou dobu pracuje z domu a chce změnit prostor a nevyplatí se mu platit si celou kancelář.  Nabízíme zatím dva typy pronájmu: denní za 250 Kč/hod s DPH nebo měsíční za 1450 Kč/hod s DPH, upřesňuje ceny Lucia Mrázková.

Nabídka pronájmů coworkingových center
Coworking Město Typ Cena
WorkLounge Praha Pracovní místo od 5 000 Kč měsíčně
Členství a vstup do společného Loungového prostoru 3 500 Kč měsíčně (bez DPH)
SVĚT HUB Praha Pracovní místo 2500 Kč měsíčně
Coworkingový Motor Liberec Liberec Pevné pracovní místo 3000 Kč měsíčně
UPPER Zlín Denní pronájem 250 Kč
Měsíční pronájem 1450 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).