Hlavní navigace

MfD: Česko asi nesplní rozpočtové kritérium pro přijetí eura

23. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Veřejné rozpočty by mohly v letošním roce skončit v deficitu až 130 miliard korun. Česko by tak přestalo plnit rozpočtové maastrichtské kritérium, které je jednou z podmínek pro přijetí eura. Po premiéru Mirku Topolánkovi to přiznal i náměstek ministra financí Eduard Janota, píše Mladá fronta Dnes.

Pokud by česká ekonomika poklesla za celý rok o dvě procenta, je velmi reálné, že by veřejné rozpočty mohly skončit v deficitu až 130 miliard korun. Česko by tak přestalo plnit maastrichtské rozpočtové kritérium pro přijetí eura, které povoluje schodek veřejných rozpočtů do tří procent hrubého domácího produktu. Včera tím náměstek ministra financí Eduard Janota potvrdil odhady premiéra Mirka Topolánka. Propočet však dosud nezahrnuje balík protikrizových opatření, které by mohly propady ekonomiky zmírnit, píše Mladá fronta Dnes.

Člen Národní ekonomické rady vlády Jiří Rusnok pro Mladou fronta Dnes uvedl, že v příštích letech se nedá počítat se snižováním schodků státního rozpočtu a přijetí jednotné evropské měny tak lze očekávat nejdříve v roce 2015. Vláda se podle dřívějšího prohlášení chystá oznámit termín pro jeho přijetí letos v listopadu. Čtěte více: Jiří Rusnok: Opozice volí taktiku – čím hůře, tím lépe 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).