Hlavní navigace

Názory k článku ČSSZ si došlápla na zaměstnance na neschopence a nešetřila postihy

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 10. 2015 17:55

    F (neregistrovaný)

    Dobrý den,
    Musí být ta adresa v ČR? (na které se nemocný má trvale zdržovat) Je to někde zakotveno? Mám deprese, prozpěl by mi Karibik.

  • 30. 10. 2015 14:20

    jehovista (neregistrovaný)

    Me spis zarazi ta povinnost mit funkcni zvonek. Zadny zvonek nemam, jenom mobilni telefon. Muzu to uvest na neschopence? Nebo si podle zakona skutecne musim zvonek poridit?

  • 31. 10. 2015 17:36

    Dan (neregistrovaný)

    Tenhle zákon je šikanózní jako prase! Hlavně je jak postavený ještě za komunismu, kdy počítá s tím, že každý doma žije se spoustou dalších lidí a jako "nemoc" bere chřipku nebo angínu.

    Například sám jsem s tím měl problémy... Žil jsem sám, dostal neschopenku bez vycházek.

    No jo, ale jídlo hned dojde a co pak? To mám jako chcípnout hladem? V té době ještě neexistovalo nic takového jako platby on-line a donáška do domu...

    Takže jsem šel normálně do obchodu vzdáleného asi 300 metrů od domu, tam jsem potkal šéfa. Normálně jsme se pozdravili a nic. Ale když jsem se vrátil do práce, tak hned, že jsem porušil léčebnej režim atd. a čekali mě tam i lidi z ČSSZ.

    Tak jsem se ptal, co mám teda dělat, když žiju sám, mám neschopenku bez vycházek a potřebuju si nakoupit jídlo? Že se tomu možná bude divit on i ČSSZ, ale i nemocnej člověk potřebuje jíst...

    Nakonec to skončilo tak, že mi řekl, že si mám vzít telefon na někoho, kdo bydlí v okolí a zná mě, aby mi chodil nakupovat. Tak jsem mu řekl, že žádnej problém, ať mi dá na sebe svoje soukromý číslo, protože právě on bydlí blízko a zná mě, tak až budu příště nemocnej, bude mi chodit nakupovat a doufám, že donese všechno, co mu řeknu :-D :-D.

    Zůstal na mě čumět a ženský z ČSSZ se rozchlámaly a už to neřešily a odešly.

    Každopádně tohle je v tom zákoně vážně na prd. Nakonec nechápu proč vůbec dělat ty kontroly. O neschopence snad rozhoduje doktor a nevydá ji "jenom tak".

    Navíc taky existují onemocnění jako jsou například zánět karpálního tunelu, různý alergie atd., kdy nemocnej jenom nemůže dál dělat pracovní činnost na pracovišti, musí se léčit, ale léčba nevyžaduje, aby ležel doma v posteli - klidně si může zajet na výlet, na návštěvu atd. a nijak se tím léčebný režim nenaruší.

    A největší absurditou je (hlavně pro lidi s rodinnými domy a velkými zahradami), že dotyčný pouze musí být fyzicky přítomen na uvedené adrese a schopen předložit OP+neschopenku.

    Jinak, když kontroloři k němu přijdou a on na zahradě u domu bude kácet stromy v montérkách a sekat je na polena, tak to porušení léčebného režimu není :-D. Zrovna tak, když bude třeba kopat základy pro garáž u domu nebo ji stavět. Jediná podmínka je, že musí být na dané adrese a pokud má celý pozemek jednu adresu, tak nic neporušuje. :-))

  • 6. 11. 2015 12:27

    Lada (neregistrovaný)

    Bohužel, to že doktor neschopenku "nevydá jen tak" není pravda. Už jsme několikrát měli ve firmě problém se zaměstnanci, kteří si našli jiné zaměstnání a chtěli skončit u nás ze dne na den. Vždy to dopadlo stejně. Když šéf trval na tom, že nejprve za dotyčného pracovníka potřebuje najít náhradu a poukázal na dvouměsíční výpovědní lhůtů, tak do druhého dne zaměstnanec naklusal s neschopenkou. A doktor či doktorka ho vždy nechal/a "marodit" až do konce výpovědní lhůty. Přitom dotyčný "nemocný" vůbec nebyl nemocen, nedodržoval léčebný režim a leckdy během trvání neschopenky už pracoval v tom novém zaměstnání.

    Kdyby všichni měli stejného doktora, tak neřeknu, ale stalo se to v různá období a ti lidé měli každý jiného lékaře. Takže spíš to bude obecně v chování lékařů. Někteří prostě chtějí "pacientovi" vyhovět, jiným možná dotyčný "nemocný" nakuká, že ho něco bolí (u některých nemocí ani lékař nemůže se 100% jistotou bez různých složitých vyšetření říct, že pacient jen simuluje).

  • 6. 11. 2015 12:43

    Karlík (neregistrovaný)

    Naopak hodně lékařů napíše neschopenku "jen tak", zrovna nedávno přišel jeden zaměstnanec, že potřebuje na měsíc volno, pokud ne tak se hodí marod, šéf odmítl a skutečně jak potřeboval neschopenku, tak ji měl.
    Ale jestli chcete platit výrazně víc na nemocenské pojištění, tak se ty kontroly mohou klidně zrušit, oni jenom chrání peníze které nemocensky pojištění odvádějí.
    Mě spíš vadí, jak jsem se doslechl, že různé kulišárny jak zneužívat nemocenské jsou ochotni poradit i zaměstnanci samotné ČSSZ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).