Hlavní navigace

ČSÚ: Vývoz českých firem se v prosinci opět snížil

5. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) se v prosinci vývoz meziročně snížil o více než 13 %. Dovoz do ČR poklesl o více než 8 %. Obchodní bilance podle ČSÚ skončila schodkem ve výši 11,8 miliard korun, což je v meziročním srovnání zhoršení o 9 miliard korun.

České firmy vyvezly v prosinci o 13,4 % produkce než v prosinci roku 2007. Dovoz se z hlediska tohoto srovnání zhoršil o 8,2 %, uvádí ve své zprávě ČSÚ. Obchodní bilance tak skončila ve schodku 11,8 miliard korun, což znamená zhoršení o 9 miliard. Oproti listopadu byl prosincový vývoz po sezónních očištění nižší o téměř 8 %. Za celý rok 2008 vývoz meziročně klesl o 0,7 % a dovoz se zvýšil o 0,1 %. Roční bilance dosáhla aktiva 69,4 mld. Kč, které bylo o 18,5 mld. Kč nižší než v roce 2007, uvádí na svém webu ČSÚ. Důvodem propadu zahraničního obchodu je snížená poptávka po našem exportu. To se negativně projevilo na celkovém výsledku českého vývozu, uvedl ředitel Odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

Pro další vývoj odhaduje Martin Lobotka dva možné scénáře. V každém z nich však v první polovině roka bude situace špatná, uvedl s tím, že jednou z možností je zlepšení situace v západní Evropě, která by pozitivní efekty přinesla i na českou ekonomiku a pomalu by došlo k jejímu oživení. Druhá, horší varianta, předpokládá zhoršenou situaci po celý rok a prohloubení recese v Evropě. V prvním scénáři čekáme přebytek bilance kolem 50 mld., ve druhém se můžeme dostat blízko 10 až 20 miliard. I tlak na fundamentální zhodnocování koruny tak bude v letošním roce nižší, doplnil Lobotka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).