Hlavní navigace

Čtěte nejčastější chyby, které podnikatelé dělají v přehledech pro ČSSZ

21. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 258398
S termínem pro odevzdání daňového přiznání se blíží i lhůta pro podání přehledů pro pojišťovnu a ČSSZ. Čtěte, na co si dát při jejich vyplňování pozor.

Kromě daňového přiznání musí OSVČ podat rovněž přehledy pro zdravotní pojišťovnu a Českou správu sociálního zabezpeční (ČSSZ). Tato povinnost se týká i podnikatelů, kteří vykonávali činnost jen část roku 2013, a to včetně těch, kteří vloni podnikání ukončili. ČSSZ dnes rovněž upozornila na nejčastější pochybení v přehledech.

Pozor hlavně na počet měsíců výdělečné činnosti

Při podávání přehledů se objevují stále ty samé chyby. Nejčastější je chybné uvedení počtu měsíců hlavní nebo vedlejší samostatné výdělečné činnosti. OSVČ považují za zahájení činnosti už vydání živnostenského listu, nikoliv faktické zahájení výkonu činnosti. Další častým prohřeškem je chybné uvedení výše uhrazených záloh a doplatků. Podnikatelé rovněž zapomínají oznámit vznik důvodu pro výkon vedlejší činnosti, pokud chtějí být OSVČ vykonávající vedlejší činnost, nebo zánik tohoto důvodu, jestliže k němu došlo v průběhu roku, za který podává přehled.

Přehledy se podávají do začátku května

Co se týče termínů, oproti loňsku se nic nezměnilo. OSVČ bez porace musí podat přehled do 2. května a OSVČ s daňovým poradcem do 1. srpna. Pro OSVČ, které nemají povinnost podávat daňové přiznání, je termín pro podání „přehledu“ nejpozději do 31. července 2014. Doplatek na pojistném pak musí podnikatelé uhradit do osmi dnů po dni, ve kterém podali nebo měli povinnost podat přehled. Za nepodání „přehledu“ nebo jeho opožděné podání může OSSZ udělit OSVČ pokutu až do výše 20 000 Kč, připomněla Jana Buraňová, mluvčí ČSSZ.

Najděte si svého daňového poradce

Vyzkoušejte novou databázi daňových poradců. Přehledně řazeno podle kraje působnosti, oboru specializace i jazykových možností. Získejte kontakt ihned. Uložte si do záložek: www.podnikatel.cz/danovi-poradci/

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).