Hlavní navigace

Čtyři týdny a během nich čtyři státní svátky. Kdy obchody otevřou a kdy naopak?

17. 4. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Čekají nás hned čtyři státní svátky během krátké doby. Které patří do skupiny těch, během nichž musí obchodníci své obchody zavřít?

Už tento týden nás čeká první státní svátek. Jde o Velký pátek. Na začátku týdne pak Velikonoční pondělí. V následujících dvou týdnech pak přijdou další dva státní svátky. Svátek práce, tedy 1. května, a Den vítězství, tedy 8. května. 

Vzhledem k tomu, že zákaz prodeje neplatí během všech státních svátků, ale obchody musí zavřít „jen“ během sedmi z nich, čtěte, které z těchto následujících do skupiny patří. 

Čtěte také: Nezakazujme o svátcích pouze prodej, raději úplně zastavme život

Velikonoce budou již čtvrtým rokem po sobě prodlouženy o Velký pátek. Ten jako nový svátek schválili poslanci už v druhé polovině roku 2015. Do kalendáře se dostal v roce 2016. V ten samý rok začal být účinný i zákon o omezení prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě. Zákon se na Velký pátek nevztahuje, obchodníci tedy normálně své obchody otevřou. 

Opačná situace nastane na Velikonoční pondělí. Právě tento státní svátek totiž do skupiny svátků, na který se zákaz prodeje vztahuje, patří. 

skoleni_15_4

Jak je to u květnových svátků?

Blížící se květnové svátky patří také mezi ty „komplikovanější“, jelikož během jednoho svátku obchody mohou zůstat otevřené a během druhého musí zavřít. Ve středu 1. května na Svátek práce zákazník nakoupí. Jiná situace bude v Den vítězství 8. května. Na tento svátek se zákaz prodeje vztahuje. 

Otevírací doba během následujících státních svátků
Státní svátek
Velký pátek Otevřeno
Velikonoční pondělí Zavřeno
Svátek práce 1. května Otevřeno
Den vítězství 8. května Zavřeno

Zákon se ale netýká všech obchodníků. Otevřené mohou zůstat obchody s prodejní plochou menší než 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železniční stanice, autobusové zastávky, prodejny ve zdravotních zařízeních a maloobchodu a velkoobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).