Hlavní navigace

Dálniční známka na poslední chvíli z mobilu? Jde to, ale koledujete si o pokutu

3. 8. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V letošním roce platí elektronické dálniční známky a odpadá tak nutnost mít je nalepené na čelním skle. Jak je to s jejich využíváním?

Platnost elektronických dálničních známek začala 1. ledna 2021 s tím, že bylo možné si ji pořídit už během prosince prostřednictvím internetového obchodu. Povinnost pořídit si elektronickou dálniční známku platí pro motorová vozidla nejméně se čtyřmi koly, jejichž nejvyšší povolená hmotnost činí nejvýše 3,5 tuny. Mezi osvobozená vozidla patří ta na elektřinu, hybridy a vozidla na vodík, historická vozidla a přeprava vybraných osob.

Zvýšil se zájem o známky? 

Elektronickou dálniční známku nejsnáze pořídíte na e-shopu eDalnice.cz, kde stačí pouze zadat SPZ vozidla, vybrat druh e-známky, nastavit datum začátku platnosti a zvolit druh platby. Firmy a vlastníci více vozidel mohou využít hromadného nákupu pro všechna vozidla najednou. Stačí vyplnit potřebné údaje pro všechna vozidla a za všechny elektronické dálniční známky zaplatit pomocí jediné platby. K dalším místům, kde je možné známku pořídit, patří pobočky České pošty, čerpací stanice EuroOil a také samoobslužné kiosky rozmístěné především v příhraničních oblastech. 

Martin Opatrný, tiskový mluvčí společnosti Cendis, mající na starosti provoz elektronické dálniční známky, říká, že praxe ukazuje, že lidé pochopili a naučili se využívat výhody nového systému elektronické dálniční známky. Jednou z nich je flexibilní počátek platnosti dálničních kuponů, což se ukazuje zejména s ohledem na letní dovolené, kdy prodeje e-známek vzrostly. Nejoblíbenějším prodejním kanálem je e-shop na webu eDalnice.cz a největší zájem je o třistašedesátipětidenní variantu, následně pak desetidenní a nejméně třicetidenní, upřesňuje s tím, že podle jejich dat se k 5. červenci prodalo více než 3,5 milionu elektronických dálničních známek za přibližně 4 miliardy korun. 

Přibylo i pokut

Policie ČR nedisponuje statistikou, zda díky elektronickému systému stoupl zájem o dálniční známky, eviduje pouze statistiku projednaných přestupků. Rozdíl v počtu zjištěných přestupků tak vidí především v moderním způsobu kontrol, kdy kontrolu neprovádí vizuálně jen policista, ale je prováděna pomocí zařízení, které skenuje automaticky registrační značky projíždějících vozidel. Zařízení navíc není jen ve služebních vozidlech, ale je instalováno i na některých mýtných branách a hlídka k němu přistupuje na dálku. Je tak mnohem složitější úžit zpoplatněnou komunikaci bez rizika následného postihu, vysvětluje Hana Rubášová, vrchní komisař z Oddělení tisku Policejního prezidia České republiky.

Projednané přestupky službou dopravní policie
Období Počet přestupků Výše pokut Počet přestupků oznámených Celní správě ČR
Leden-červenec 2020 8 551 6 688 500 Kč 89
Leden-červenec 2021 11 941 11 265 600 Kč 178

Nenaleťte podvodníkům

Společnost Cendis nedávno informovala, že elektronické dálniční známky začali vedle oficiálních distributorů prodávat také nejrůznější obchodníci pohybující se mnohdy v šedé zóně ekonomiky. Martin Opatrný tak motoristy varuje před nákupem u neoficiálních distributorů, protože takovýto nákup je výrazně dražší a navíc kupující často ani nemá jistotu, že známku vůbec vlastní. Stává se totiž, že neoficiální distributoři nevydají potvrzení o nákupu a tím pádem zákazník nemá kontrolu nad zakoupenou známkou. Zaznamenali jsme dokonce i nelegální prodeje, přičemž servery registrované v zahraničí dokonce prodávaly e-známky na motocykly, které přitom pro Českou republiku neexistují, dodává.

Bez ohledu na to, kde a jak si dálniční známku koupíte, vždy tedy musíte dostat potvrzení o úhradě. Jeho součástí je takzvaný autorizační kód sloužící ke správě známky. Díky němu si tak můžete například změnit SPZ nebo zkontrolovat nebo upravit datum platnosti známky před jejím nabytím. Co se týče cen, ty vycházejí z nařízení vlády o výši časového poplatku a nelze je prodávat dráže.

Ceny elektronických dálničních známek
Typ Roční dálniční známka Měsíční dálniční známka Desetidenní dálniční známka
Běžná cena 1 500 Kč 440 Kč 310 Kč
Eko cena 750 Kč 220 Kč 155 Kč

Ten, kdo za dálniční známky požaduje jiné částky, porušuje zákon. Neoficiální distributoři si k dálničním známkám často účtují nemalé manipulační poplatky pohybující se od několika desítek až po několik stovek korun. Samotný prodej pak realizují přes e-shop na webu eDalnice.cz a například u cizinců používají velmi nepříznivé kurzy při platbě v eurech, doplňuje dále Martin Opatrný.

skoleni_15_4

Pozor na nákup na poslední chvíli

Při nákupu u oficiálních prodejců doporučuje Martin Opatrný obezřetnost při zadávání SPZ a e-mailové adresy. Nejlepší je podle něj kupovat e-známku s několikadenním předstihem, protože pokud dojde k chybě, je možné ji snadno opravit. Policejní hlídka občas zaznamená vozidlo s neuhrazeným poplatkem a při následném zastavování vozidla se řidič pokusí dálniční známku koupit ještě, než vozidla zastaví. Jak popisuje Hana Rubášová, bohužel pro něj je v případě zjištění vozidla bez poplatku vytvořena zařízením fotografie s registrační značkou a přesným časem kontroly. 

Pokud dojde k uhrazení následně v odstupu jen několika minut, je již pro řidiče pozdě, protože stačí jen porovnat čas uhrazení a čas na fotografii vytvořené při automatické kontrole. Řidič také musí počítat i s případným postihem, který se vztahuje na zákaz používat mobilní telefon během jízdy. Při jízdě po dálnici bez dálniční známky správní trest na místě může být pokuta do 5 000 Kč a ve správním řízení může pokuta vyšplhat až na 20 000 Kč, uvádí Hana Rubášová závěrem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).