Hlavní navigace

Další dva státní svátky a jedno dilema. Musí během nich obchodníci zavřít?

3. 7. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Blíží se dva červencové státní svátky. Vzhledem k tomu, že se zákaz prodeje nevztahuje na všechny, jak je to 5. a 6. července, musí obchodníci zavřít?

Zákaz prodeje se vztahuje na sedm státních svátků. Patří mezi ně 5. červenec – Příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje a 6. červenec – Výročí upálení mistra Jana Husa?

Už téměř 3 roky platí zákaz prodeje ve vybraných státních svátcích. Obchodníci nesmí otevřít na Nový rok, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den lze mít otevřeno jen do 12:00.  Ve výčtu červencové státní svátky nejsou, obchodníci tak mohou bez problémů otevřít své podniky. 

Kdy mohou obchodníci otevřít? 

  • 30. březen – Velký pátek 
  • 1. květen – Svátek práce 
  • 5. červenec – Příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje 
  • 6. červenec – Výročí upálení mistra Jana Husa 
  • 17. listopad – Den boje za svobodu a demokracii

V případě porušení zákazu prodeje hrozí pokuta až do výše 1 milionu korun. Pokud jde o opakované porušení, mohou dostat pokutu až 5 milionů korun. 

Prodejci stále nerespektují zákaz prodeje o svátcích, ve výši pokut vede Alza

Zákon se netýká všech obchodníků. Otevřené mohou zůstat obchody s prodejní plochou menší než 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železniční stanice, autobusové zastávky, prodejny ve zdravotních zařízeních a maloobchodu a velkoobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).