Hlavní navigace

Další krok vůči Airbnb, nově mají všichni pronajímatelé platit poplatek z pobytu

12. 9. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vláda podpořila sjednocení lázeňského a rekreačního poplatku a poplatku z ubytovacích zařízení. Zároveň se mají rozšířit podmínky, za kterých se bude platit.

Základem poplatku z pobytu bude počet započatých dní pobytu, s výjimkou dne počátku pobytu. Sazba poplatku má činit maximálně 21 Kč, což je součet aktuální stávající hranice obou poplatků. Od roku 2020 by se maximální hranice poplatku měla zvýšit na 50 Kč. Další zásadní novinku tvoří fakt, že nový poplatek z pobytu bude moci vybírat jakákoliv obec bez ohledu na to, zda se jedná o pobyt v lázeňských místech nebo v místech soustředěného turistického ruchu.

Sjednotí se poplatky za ubytování

Vláda dnes schválila novelu zákona o místních poplatcích, která si klade za cíl narovnat podmínky na trhu krátkodobého ubytování. Novela nahrazuje stávající poplatky z ubytovací kapacity a za lázeňský nebo rekreační pobyt jediným poplatkem z pobytu, jemuž bude podléhat krátkodobý pobyt bez ohledu na to, kde je poskytnut nebo jaký má účel. Podle vlády se tím rozšíří okruh ubytovacích zařízení, kterých se má výběr místního poplatku týkat.

Nově se počítá s tím, že základem poplatku z pobytu bude počet započatých dní pobytu, s výjimkou dne počátku pobytu. Sazba poplatku má činit maximálně 21 Kč, což je součet aktuální stávající hranice obou poplatků. Od roku 2020 by se maximální hranice poplatku měla zvýšit na 50 Kč.

Novela dále přináší zásadní novinku v tom, že nový poplatek z pobytu bude moci vybírat jakákoliv obec bez ohledu na to, zda se jedná o pobyt v lázeňských místech nebo v místech soustředěného turistického ruchu. V současné době může většina obcí totiž vybírat jen poplatek z ubytovací kapacity, zatímco oba poplatky mají zavedeny jen ty, které jsou lázeňským místem nebo atraktivním turistickým cílem.

Provozovatelé nabízející ubytování přes Airbnb mají oproti hotelům nebo penzionům tu výhodu, že na rozdíl od nich nemusejí do koncové ceny pobytu promítnout místní poplatky za ubytování. Díky tomu, že se nový poplatek bude vztahovat na poskytnutí placeného ubytování bez ohledu na to, zda je místo ubytování kolaudováno jako ubytovací zařízení či nikoliv, tuto nerovnost odstraňujeme. Je to další z mozaiky opatření ministerstva financí reagujících na fenomén sdílené ekonomiky a s ním související změny zažitých obchodních modelů, tvrdí ministryně financí Alena Schillerová.

To, co říká Alena Schillerová, je pravda ale jen částečně. Poskytovatelé ubytování přes Airbnb by totiž už nyní měli ve většině případů, kromě několika výjimek, lázeňský a rekreační poplatek platit.

Čtěte více: Novela zákona si má posvítit na Airbnb, hlavní problém však neřeší

skoleni_15_4

Vymahatelnosti poplatku však mohou pomoct informace o pronajímatelích skrze Airbnb, které nedávno získala finanční správa (zřejmě od České spořitelny, kde má Airbnb v Česku účet). Generální finanční ředitelství a Magistrát hlavního města Prahy navíc před několika týdny uzavřely memorandum o spolupráci za účelem vzájemného poskytování informací a identifikaci osob, které poskytují ubytování prostřednictvím internetových platforem.

Čtěte více: Úřady vytáhly proti pronajímatelům přes Airbnb, čeká je dodanění a sankce

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).